Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Piacra dobják az állami cukortartalék egy részét

2011.05.06. 17:47

Kétezer tonna cukrot szabadít fel az állami tartalékból a Vidékfejlesztési Minisztérium, hogy letörjék a kialakult magas árakat. A tárca pénteki közleménye szerint 2014 után gondos tervezéssel, és a magyar gazdák kemény érdekvédelmével lehet változtatni a magyar cukortermelés jövőjén - jelentette be a vidékfejlesztési miniszter a 10 évre szóló Nemzeti Vidékstratégia országjáró fórumsorozatának harmadik állomásán, Püspökladányban.

A fórumon elhangzott: a nyolcvanas években még 12 cukorgyár működött Magyarországon, de ma már csak egy van az egész országban. Dél-amerikai cukornádültetvényekről származó alapanyagból sütik a magyar háziasszonyok az almás pitét, a bejglit, a túrós rétest. Ez egy feje tetejére állított világ, amit a szocialista kormányoknak köszönhetnek a magyarok. Meg kell tudnunk miért kellett bezárni a cukorgyárainkat, miért kellett visszaadni a nagy nehezen kiharcolt cukorkvótánk 75 százalékát. Az Európai Uniónak nincs még egy olyan országa, amelynek a cukoriparát ilyen mértékben leépítették, és ilyen kiszolgáltatottá tették, mint Magyarországét - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A fórumon előadást tartott Jakab István a Parlament alelnöke, Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti- és Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár, Szócska Miklós a NEFMI államtitkára, valamint Kósa Lajos Debrecen polgármestere. A konferencián a környező települések polgármesterei és a helyi gazdák is kifejtették véleményüket a 10 évre szóló Nemzeti Vidékstratégiáról.