Tovább nő a magyar gazdaság

2011.05.11. 08:08
A legutóbbi 1,9 százalék után 2,4 százalék lehet a GDP bővülése a Napi-konszenzus szerint. Az okok között szerepel a jó külkertöbblet, a menetelő ipar és a szolgáltató szektor élénkülése. Jövőre azonban megtorpanás várható.

Tovább gyorsult a magyar gazdaság növekedése a lapunk által  megkérdezett piaci elemzők szerint. A Napi-konszenzus úgy számol, hogy  az idei első negyedévben - a legutóbbi 1,9 százalék után - 2,4 százalékkal bővülhetett a hazai GDP. Az előzetes statisztikát pénteken közli a  KSH.

A gyorsulás alapvetően két okra vezethető  vissza: tovább növekedett a  külkereskedelem többlete, emellett a háztartások fogyasztása negyedéves  alapon növekedést, éves szinten stagnálást mutathatott - véli Forián Szabó Gergely, a Pioneer  Alapkezelő elemzője. A meglepetés sem kizárt, ugyanis a tavalyi alacsony  bázis segíthet, és most derül csak ki, hogy az szja-rendszer  átalakításából fakadó többletjövedelem mekkora hányadát költötték el a  háztartások. Az optimizmust viszont hűti a kiskereskedelmi forgalom első két  hónapban mutatott stagnálása.

A beruházások  alakulását illetően sok a bizonytalanság, mivel az első negyedév  jellemzően nagyon érzékeny időszak, könnyen lehet nagy meglepetés fel-,  illetve lefelé is - fogalmazott a Pioneer szakértője. Jobb esetben  is csak nulla körüli index várható a beruházásoknál, hiszen a  lakásépítések katasztrofális alakulását csak ellensúlyozni tudják a  feldolgozóipar egyre nagyobb kapacitásbővítései.

A termelésben a lendületet továbbra is az ipar adja, az első negyedév  kiemelkedő volt. A lakásépítések miatt az építőipar lehet az egyetlen  komponens, ami negatív előjelet vesz fel - véli Suppan Gergely, a  Takarékbank szakértője. A szolgáltatási szektor viszont lendületet vehetett: az idegenforgalomban  jól indult az év. A pénzügyi  tevékenység teljesítménye ugyanakkor kérdéses: az állampapírpiac és a  tőzsdei emelkedés segíti a forgalmat, de a hitelszűke és a  magán-nyugdíjpénztári leépítések minden bizonnyal visszavetik az iparág  teljesítményét - tette hozzá a Takarékbank szakértője.

A második negyedévben egy jó mezőgazdasági teljesítménnyel és a belső fogyasztás bővülésével a háromszázalékos emelkedés sem zárható ki – véli Suppan. A 2012-es év azonban megtorpanást hozhat a szakértők szerint. Ennek fő oka a Széll Kálmán terv rövid távú hatásaiban lelhető fel. Az adójóváírás fokozatos megszüntetése, a transzferek megvágása és a kiadás oldali megszorítások összességében lassítani fogják a gazdasági növekedést.