Fellegi Tamás: Vége a PPP-nek, a privatizációnak

2011.05.13. 12:48

Az állam számára előnytelen PPP-megállapodásokata a felelős állami gazdálkodás jegyében megszüntetik, és ezeknél a szerződéseknél csak a beruházás valós értéken történő elszámolását tudják elfogadni a kiváltáshoz, átalakításhoz - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter pénteken a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) Pénzügyi csúcstalálkozó rendezvényén.

Elmondta: a beruházásokat átvizsgálva kiderült, hogy a magántőke bevonásával készülő beruházások az állam és az önkormányzatok által vállalt kötelezettségek mindössze harmadába, negyedébe kerültek.

Elfogadhatatlan, hogy az állam vállalt minden kockázatot, és a magánszféra kockázat nélkül többszörös haszonra tesz szert a PPP-szerződések révén. Magyarországon mintegy 100 PPP-program van, ezek 3 000 milliárd forinttal terhelik a költségvetést a teljes futamidő végéig - mondta a miniszter.

A hatályos szabályozás szerint már nem lehet elszámolni a PPP-beruházásokat államháztartáson kívül, így ez a továbbiakban nem lehet érv a konstrukció mellett, a jövőben elsősorban uniós forrásokat bevonva érdemes fejleszteni - jegyezte meg Fellegi Tamás.

Lezárult a privatizáció

Hamarosan az Országgyűlés elé kerül a 2011-2014. közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Vagyongazdálkodási Irányelv, amelynek tervezete a privatizációt lezártnak tekinti - mondta Fellegi Tamás. A működőtőke bevonását nem lehet a továbbiakban privatizációval elérni, mindemellett törekedni kell a meglévő vagyon ésszerű és költséghatékony hasznosítására, lehetőség szerinti gyarapítására.

Kitért arra is, hogy az egységes állami vagyon nyilvántartásának elkészítését az idén befejezik. Az állami vagyon jelentős hányadát a többségi állami tulajdonban lévő társaságok vagyona teszi ki, és ennek növelése mellett szükség van a közjó és az üzleti szemlélet egyensúlyának megteremtésére is.

Őszre lesz új közbeszerzési törvény

A miszter ígéretett tett rá, hogy júliusig a parlament elfogadja, ősszel pedig hatályba lép az új közbeszerzési törvény. Ez állítólag bezárja azokat a kiskapukat, amelyeken keresztül az állami vagyon elszivárgott.

Új szabályként jelenik meg majd a törvényben, hogy az ajánlatkérőnek a tenderbontást megelőzően nyilvánosan ismertetni kell, mekkora anyagi fedezet áll rendelkezésre a szerződés teljesítéséhez. A gyors és hatékony jogorvoslatot a Közbeszerzési Döntőbizottság  megreformálásával teremtené meg a kormány.