Lassabb a kilábalás a vártnál

2011.05.13. 09:03 Módosítva: 2011.05.13. 11:19

A KSH és az Ecostat gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2,4 százalékkal, a naptári hatás kiszűrésével 2,3 százalékkal növekedett 2011. első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva, jelentette a KSH pénteken.

 

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,7 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék. A becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek – hívta fel a figyelmet a statisztikai hivatal. A KSH a részletes első negyedéves GDP adatokat június 9-én közli.

A Portfolio.hu emlékeztet: a piaci várakozások konszenzusa 2,5 százalék volt. Az MTI ugyanakkor azt írja, az elemzők 2,4 százalékos növekedést vártak, ami megegyezik a kiigazítás nélküli adatokkal. Az viszont tény, hogy negyedik éve ez a legmagasabb első negyedéves adat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye is arra hívja fel a figyelmet, hogy a mostani KSH-adat gazdaságpolitikai fordulatot jelez, miután azt mutatja, hogy négyéves csúcson a gazdaság növekedése. A bruttó hazai termék növekedése mögött külső keresletnövekedés áll, olvasható a minisztérium közleményében. Az NGM emlékeztet: "a Széll Kálmán-tTerven alapuló konvergenciaprogram 2011-re 3,1 százalékos GDP-növekedést jelez előre", a minisztérium szerint ennek elérését az év második felében a belső kereslet és a beruházás fokozatos növekedése segítheti.

A hírügynökségnek Szabó Péter, a KSH nemzeti számlák főosztályának vezetője elmondta: az előző negyedévekhez hasonlóan termelési oldalról továbbra is az ipar, felhasználási oldalról pedig az export húzza a gazdasági növekedést.

Az előző negyedévhez képest kis változást jelent, hogy a pénzügyi tevékenységek ágazat alulteljesített a többi nemzetgazdasági ághoz képest, a hitelezés továbbra sem akar beindulni, mondta a KSH szakértője. A lakossági fogyasztás továbbra is stagnált, termelési oldalról sincs olyan nemzetgazdasági ág, amely az iparon kívül szignifikánsan hozzá tudna járulni a gazdasági növekedéshez. Az évek óta hanyatló ágazatok, mint az építőipar, továbbra is visszahúzzák a gazdaság növekedését.