Maradhat a hatszázalékos jegybanki alapkamat

2011.05.15. 09:04
A jegybanki alapkamat hatszázalékos szinten tartását várják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának hétfői ülésétől az elemzők.

A Reuters által megkérdezett 27 elemző közül kivétel nélkül mindenki kamattartást valószínűsít, május így sorban a negyedik hónap lehet, amikor nem változik az alapkamat. Előzőleg, tavaly november és idén január között a monetáris tanács összesen 75 bázispontos emelést hajtott végre. A Reuters konszenzusa szerint 2011 végén is 6 százalék lehet az alapkamat.

Londoni felzárkózó piaci elemzők hétfőre egyöntetűen változatlan, később nagyobb valószínűséggel inkább emelkedő, semmint csökkenő magyar jegybanki alapkamatot jósolnak.

A JP Morgan pénteki előrejelzése szerint a monetáris tanács hétfőn nem változtat a 6,00 százalékos alapkamaton, és az előző két üléshez hasonlóan ismét egyhangú döntés várható. A ház távlati prognózisa szerint a magyar jegybanki alapkamat 2011 decemberében 6,25 százalék, 2012 márciusában 6,50 százalék, 2012 szeptemberében 6,75 százalék, 2012 decemberében 7,00 százalék lesz.

Idén még jöhet

A 4cast nevű vezető pénzügyi-gazdasági elemző központ szakértői szerint is nagyobb a kockázata egy későbbi MNB-kamatemelésnek. A piac - jóllehet csekély eséllyel - továbbra is áraz egy kamatcsökkentést valamikor a következő hónapokra, ám a 4cast elemzői szerint nem elhanyagolható a valószínűsége egy idei MNB-kamatemelésnek.

A Morgan Stanley elemzői szerint a magyar jegybank előrejelzése a következő negyedévekben várható dezinflációról a folyamat irányát tekintve helyes, az ütem csökkenésének mértékével kapcsolatos várakozás azonban túl ambiciózus. A Morgan Stanley szerint az idei átlagos magyarországi infláció 4,6 százalék, a jövő évi 3,9 százalék lesz.

Mindezek alapján a ház elemzői azt várják, hogy az MNB következő kamatmódosítása nagyobb valószínűséggel lesz emelés, mint csökkentés, bár a Morgan Stanley szerint az esetleges szigorítást a magyar jegybank valószínűleg csak az év vége felé hajtaná végre.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán azt tette közzé, hogy áprilisban a fogyasztói árak 4,7 százalékkal  haladták meg a tavaly áprilisi szintet és 0,6 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest. Az elemzők 4,6 százalékos éves drágulást vártak.

A hét tagra kiegészült, teljes körű monetáris tanács minden tagja a 6 százalékos alapkamat tartására szavazott az április 18-i kamatdöntő ülésen. A rövidített jegyzőkönyv szerint a testület tagjai egyetértettek abban, hogy a márciusi inflációs jelentés előrejelzésének mind az alappálya és a kockázati forgatókönyvei továbbra is tarthatók. Többen kiemelték, hogy a nyersanyag- és élelmiszerárak alakulására, illetve az esetleges másodkörös hatások értékelésére figyelmet kell fordítani a következő hónapok döntéseinél.