Egyre vonzóbb a modern emberkereskedés

2011.05.16. 11:55 Módosítva: 2011.05.16. 11:56
Egyre többen próbálnak belépni a munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtók közé: korábban elbocsátott HR-esek, már működő szolgáltató cégekből kiváló kisebb vállalkozások, más területekről érkező befektetők, pályakezdők, családi kényszervállalkozók. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor koncentrálódik a piac, így a kicsiknek egyre kevesebb babér terem.

Tavaly január és december között 7,3 százalékkal 1869-ről 2007-re nőtt a munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtó – munkaerő-kölcsönző, munkaközvetítő, illetve az emberi erőforrás-gazdálkodás egyéb területein dolgozó – cégek száma. Az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisából az is kiderül: a munkaerő-piaci szolgáltatók száma évek óta emelkedik: 2006 januárjában 1245, majd 2008 első hónapjában 1507, a rákövetkező évben pedig 1788 ilyen főtevékenységgel működő vállalkozást regisztráltak – írja a Gazdaság.hu.

Ezzel párhuzamosan a felszámolások száma is évről évre nő, a gazdasági válság kezdete óta különösen: 2008-ban 71, 2009-ben 103, tavaly pedig 129 társaságot érintett ilyen eljárás.

„A mi adataink szerint mintegy 800 kölcsönzéssel foglalkozó cég van Magyarországon, közülük valamivel több mint 500 aktív, munkaerő közvetítéssel pedig 700 társaság foglalkozik. Valóban egyre több az új belépő. Korábban elbocsátott HR-esek, már működő szolgáltató cégekből kiváló kisebb vállalkozások, más területekről jelentős tőkével érkező befektetők, pályakezdők, családi kényszervállalkozók indítanak új vállalkozásokat, mindenki valamilyen piaci rést keres" – mondja Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (SZTMSZ) elnöke, a Select Humánerőforrás Kft. ügyvezető tulajdonosa.

Hozzáteszi: ezzel a folyamattal párhuzamosan tisztul, koncentrálódik is a piac. Egyre több közepes méretű vállalkozás olvad össze egy másikkal, és minden jelentősebb megbízásért óriási a harc. Ahogy az autóiparban vagy a gyógyszeriparban, a munkaerő-piaci szolgáltatások terén is az egyre nagyobb versenyzők nyerési esélyei nőnek.

„Hosszú távon nem marad életben az a vállalkozás, akinek vezetője most arra apellál, hogy az ismeretségi hálója révén megszerez egy-két megbízást aztán később majd csak lesz valahogy. Márpedig tapasztalataim szerint ez mostanság jellemző attitűd. Kevés a megfelelő szaktudással rendelkező, sok éves vagy széleskörű ágazati tapasztalattal bíró gárdát felvonultatni képes új csapat" – véli Csaposs Noémi.

Ami a megbízásokat illeti, a gazdasági növekedés jeleivel párhuzamosan egyre több a munka – akad például olyan cég, ahol a krízistől való félelem miatt túlzottan leépítették a HR-osztályt, és most külső segítségre szorulnak. Összességében azonban igencsak szektorfüggő, hogy honnan érkeznek a megbízások, céges pályázati kiírások. A következő időszakban minden bizonnyal felfutás várható például az ipar lassan beinduló területein – autóipar, elektronika –, és a német exportra termelő társaságok körében.

A munkaerő-piaci szolgáltatók által foglalkoztatottak száma tavaly – a korábbi évek statisztikáihoz hasonlóan nagy éven belüli ugrásokkal – a januári 54 ezerről decemberre 65 ezerre nőtt.

„Ennek magyarázata részben az lehet, hogy sokan már előre isznak a medve bőrére, és bővítik a cégüket, mondván, belátható időn belül érdemi növekedés következik a magyar gazdaságban is. Akadnak 2008 óta valóban megerősödött cégek is, amelyek az elmúlt időszakban az eredeti méretük sokszorosára nőttek. A hektikus éven belüli létszámváltozás a mi szakmánkra jellemző sajátosság, aminek részben a sok jelentősebb, például multinacionális nagyvállalatoknak végzett néhány hónapos projektmunka az oka, amikor lényegesen növelni kell a csapatok létszámát" – magyarázza Csaposs Noémi.

Területi bontás

Közép-Magyarországon tavaly 55 munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtó – munkaerő kölcsönző, munkaközvetítő, illetve az emberi erőforrás-gazdálkodás egyéb területein dolgozó – céget érintett felszámolás, ami 37,5 százalékos növekedés a 2009-ben regisztrált 40-hez képest. Tavaly decemberben 1204 ilyen főtevékenységgel bejelentett vállalkozás működött a régióban, 9,7 százalékkal több a januári 1097-nél. A foglalkoztatottak száma 18,4 százalékkal – 39 974-ről 47 332-re – nőtt, a legfrissebb adatok szerint pedig már az 50 ezret is meghaladja.

A Dunántúlon az egy évvel korábban regisztrált 28-hoz képest 2010-ben 32-re nőtt a felszámolt cégek száma, miközben a működő vállalkozásoké január és december között 8,1 százalékkal – 379-ről 410-re – ugrott meg. Jelentősen nőtt a munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtó társaságok által foglalkoztatottak létszáma is: 7116-ról 10 193-ra, azaz 43,2 százalékkal.

A Dunán innen – Észak-Magyarországon, Észak- és Dél-Alföldön – húsz százalékkal, 35-ről 42-re emelkedett a felszámolással érintett társaságok száma tavaly. Bár az Opten adatbázisának tanúsága szerint 2010 januárjában és decemberében egyaránt 394 munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtó cég működött a 3 régióban, a foglalkoztatottak száma a két időpont között 7048-ról 8051-re emelkedett.