Készül a jövő évi költségvetés

2011.05.19. 17:17

A jövő héten kihirdetésre kerül az a kormányrendelet, amely szabályozza a nyugdíjvagyont kezelő alap működését - válaszolta Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Reuters hírügynökség kérdésére. A minisztérium számításai szerint a reálhozam összege 200-300 milliárd forintra tehető. A helyettes államtitkár a Portfolio.hu-nak adott válaszában elmondta, hogy tavasszal módosítják a költségvetési törvényt, és így áll össze a stabilitási alap végleges, 250 milliárd forintos összege - írja a portfolio.hu.

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló 2010. évi CLIV. törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet várhatóan a jövő héten kerül kihirdetésre - válaszolta a Reuters kérdésére Banai Péter az interaktív sajtótájékoztatón.

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a pénztáraknak 2011. június 12-éig kell átadniuk a vagyont az Alap számára és a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap később értékesíti az átadott eszközöket. A pénztárak által átadott portfólióban az állampapír aránya hozzávetőleg 50 százalék- fűzte hozzá.

A reálhozam összegével kapcsolatos kérdésre Banai Péter úgy válaszolt, hogy a konkrét számok még nem ismertek, számítások szerint 200-300 milliárd forintra teszik ennek összegét.

Mekkora a stabilitási alap?


A Stabilitási Alap általi megtakarítás teljes összege 250,3 milliárd forint. Ez az idézett kormányhatározatban számszerűsített intézkedéseken kívül a - szintén a kormányhatározatban szereplő - költségvetési törvény tavaszi módosításával együtt realizálódik - fejtette ki a Portfolio.hu azon kérdésére Banai Péter, hogy ténylegesen mekkora a stabilitási alap és hogyan áll össze.

Banai Péter arról is beszámolt kérdésre válaszolva, hogy a kormány áprilisban döntött a stabilitási alapban szereplő zárolt összeg véglegesítéséről, Matolcsy György áprilisi javaslatával összhangban. Egy másik válaszában azt is elárulta, hogy a 2012-es költségvetés előkészítése a Széll Kálmán Terv kidolgozásával, valamint a Stabilitási Alap bázisba építésével megkezdődött. Most folyik a tervezési tájékoztató (körirat) végleges kidolgozása, amely a fentieken túl a Konvergencia Programban megfogalmazottakra támaszkodik - fűzte hozzá.