Gigatöbblet a külkermérlegben

2011.06.02. 09:37

Márciusban az előzetesen közölt adatoknál hajszálnyival magasabb lett az export és az import értéke is, a változások együttes hatásának eredményeként kicsivel nagyobb, 839,7 millió eurós többlet halmozódott fel a külkereskedelmi mérlegben. A szám abban nem jelent újdonságot, hogy már az előzetes adat is minden idők legnagyobb többletét jelentette - írja a portfolio.hu.

2011 első negyedévében a külkereskedelemi termékforgalom volumene jelentősen nőtt, az exporté 18, az importé 16 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 2071 millió eurót tett ki, 614 millió euróval többet, mint 2010 azonos időszakában.

Az első háromhavi kivitel értéke 20 milliárd euró, a behozatalé 18 milliárd euró volt, ezzel az export és import forintértéke is meghaladta a gazdasági világválság előtti - 2008. év azonos időszaki - szintet.

Nem múlt el

Az adatokból kitűnik, hogy nem lanyhul a magyar gazdaság válság hatására beindult alkalmazkodási folyamata. A külkereskedelmi mérlegben jelentkező óriási, és még mindig emelkedő szufficit arra utal, hogy a belső felhasználáshoz (beruházás, fogyasztás) fűződő importigény nem emelkedik igazán.

Mindez a sérülékenységünket okozó magas külső adósság leépülése szempontjából örvendetes tendencia, ugyanakkor természetesen azt is jelzi, hogy a gazdaság belső motorjai továbbra sem indultak be, az egyetlen igazi húzóerő az export.

A külkereskedelmi mérleg javuló trendje várhatóan addig kitart, amíg a lakossági fogyasztás és/vagy a vállalati beruházások felfutása el nem indul. Ezekre az év második felében már lehet számítani, bár az ezzel kapcsolatos bizonytalanság meglehetősen nagy. Egyszeri tételek (nyugdíjpénztári reálhozam elköltése, autóipari fejlesztések) meghúzhatják az őszi hónapokat, de igazi változást inkább csak a banki hitelezés újraindulásától lehet várni.