A horvátok újratárgyálnák az INA-ügyet

2011.06.03. 08:19

Horvátország új tárgyalásokat kezdeményez a Mollal a magyar társaság és a horvát kormány által közösen birtokolt INA részvényesi megállapodásával kapcsolatban - írta a Reuterst idézve a Napi Gazdaság. A Mol kész tárgyalni, de a horvát kezdeményezésben szereplő okokkal nem ért egyet. A Reuters beszámolója szerint a kormány azért kezdeményezi a megbeszéléseket, hogy a részvényesi megállapodás céljai hatékonyabban valósuljanak meg, főleg ami a horvát nemzeti energiastratégiára, az INA pénzügyi eredményeire és az INA horvát és délkelet-európai piaci részesedésére vonatkozik.

A kormány véleménye szerint ugyanis ezek a célok nem teljesültek. A Mol szóvivője jelezte, a magyar társaság kész a tárgyalásra a szorosabb együttműködésről. A részvényesi megállapodásnak megfelelően és a kormánnyal való együttműködés eredményeként az INA teljesítménye és pénzügyi stabilitása jelentősen javult az elmúlt években. A társaság nemrég jelentett rekordprofitot az első negyedévre vonatkozóan, ami már a társaság harmadik egymást követő pozitív negyedéve - hangsúlyozta Szollár Domokos, a Mol szóvivője.  A Mol meggyőződése, hogy az eredeti megállapodás kifejezi a két fő részvényes eredeti szándékait, de nyitott további megbeszélésekre - tette hozzá.

A horvát kormányt a gazdasági miniszter, a pénzügyminiszter és a felügyelőbizottság elnöke fogja képviselni a tárgyalásokon. A Mol és a horvát kormány közötti viszony a magyar olajtársaság decemberi, a közkézen lévő INA-részvényekre tett ajánlata követően romlott meg. A horvát pénzügyi felügyelet a múlt hónapban tett büntetőfeljelentést a Mol és tisztviselői ellen tisztességtelen árfolyam-befolyásolás vádjával.