Rémhír, hogy államosítanák a bankbetéteket

2011.06.03. 15:22

Rémhír került fel tegnap egy nyilvános internetes levelezőlistára, mely a magyarországi bankbetétek államosítását vizionálja. A cselekmény kimeríti a rémhírterjesztés bűntettét, ugyanis alkalmas arra, hogy emberek tömegét megzavarja. A rendőrség büntetőeljárás keretében vizsgálja a történteket – közölte pénteken Nagy Anna kormányszóvivő.

Nyilvános levelezőlistán egyesek azt állították, hogy az Európai Bizottság olyan szankciót kíván hozni Magyarország ellen, amely miatt a kormány államosítaná szeretné a 2 millió forintnál nagyobb összegű bankbetéteket – mondta Binder István, a PSZÁF szóvivője. A felügyelet tiltott piacbefolyásolás gyanújával ma vizsgálatot indított a megtévesztő levél miatt, közölte Binder.

Az Európai Unió valamennyi tagállamában az Európai Parlamant és a Tanács 94/19/EK irányelve, itthon pedig ennek előírása alapján a hitelintézeti törvény szavatolja a betétesek védelmét. Idén januártól az uniós és a hazai jogszabály kedvező változásának köszönhetően a magyarországi betétbiztosítás rendszeréért felelős intézmény, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) immár 100 ezer euró – jelenlegi árfolyamon több mint 26,6 millió forint – összegig vállalja az esetlegesen befagyott hitelintézeti betétek kifizetését betétesenként. Az OBA vagyona 2011 elején meghaladta a 90 milliárd forintot.