Eladó a bükfürdői golfpálya

2011.06.06. 07:11

Egymilliárd forintért eladó Magyarország első 18 lyukú, nemzetközi minősítésű versenygolfpályája az 1991-ben alakult bükfürdői Birdland Golf & Country Club területén. A létesítményt a tulajdonos Hungária Golf Ingatlanforgalmazó-Fejlesztő és Üzemeltető (HG) Kft. felszámolását végző Mátraholding Zrt. hirdette meg, ajánlattételre június 13-án lesz lehetőség.

A 80 hektáros pálya mellett áll az ötcsillagos, 207 szobás Birdland Golf & Spa Resort (korábban Radisson SAS által üzemeltetett) szálloda, amely május óta Greenfield Hotel Golf & Spa néven működik. A hotel tavaly októberben került a CIB Bank Zrt. tulajdonába, és rövid időn belül kétszer is üzemeltetőt váltott. A területen egy 166 apartmanból álló villaparkot is kialakítottak. A HG felszámolása egy eredménytelenül zárult csődeljárást követően, tavaly augusztusban indult el.

A golfpálya-beruházást Palotás János vállalkozó kezdte el, a HG 1993 és 1998 között az ő érdekeltségébe tartozott. Később a tulajdonosok között felbukkant a Postabank, 2000 decemberétől pedig a Projekt Menedzsment Ingatlanforgalmazó, Fejlesztő, Befektető és Tanácsadó Kft. (PM, korábbi nevén Dani 60 Kft.) a tulajdonosa. A HG, illetve a PM részben hitelből valósította meg a 2003-ban elkészült szállodaberuházást, 2005−2006-ban pedig a villaparkot.

A komplexum 2007-ben a magyar Dare-cégcsoporthoz került (a Dare-csoport egyik tulajdonosa Kovács Péter, aki cégei révén az Újpest FC Football Club Kft.-ben is tulajdonos). Az Opten adatai szerint a PM négy korábbi tulajdonosának 2007-es kilépését követően egy Washingtonban és egy Belize Cityben bejegyzett cég, október végétől pedig a ciprusi cég tulajdonában lévő Bird Creek Ingatlanhasznosító és Forgalmazó (BC) Kft. érdekeltségébe tartozik. A BC elérhetőségei alapján a Dare-csoporthoz kötődik.

A CIB Bank tájékoztatása szerint a szálloda ingatlankomplexuma egy akvizíciós hitel fedezetéül szolgált, tízmilliárd forintot meghaladó összegben. A bankcsoport befektetései megtérülésének védelme érdekében kész középtávon (3-5 év) tulajdonosként fellépni - közölte a Napi Gazdaság Online-nal a pénzintézet, hozzátéve, "amennyiben az ingatlanpiaci trendek ezt lehetővé teszik, a CIB Bank értékesíti az ingatlanokat, így a Birdland Golf & Spa Resortot is".