150 millió eurót kapnának a bajba jutott gazdák

2011.06.07. 16:28

Az Európai Bizottság 150 millió eurós támogatást helyezett kilátásba azoknak az európai gazdáknak, akiket a csőd szélére sodort a németországi hasmenésjárvány miatti hisztéria.

Eddig 22 áldozata van a járványnak, és legalább 2400-an küzdenek a betegség tüneteivel. Az európai zöldségpiacot szinte a csőd szélére juttatta a félelem. Máig nem tisztázott, pontosan honnan ered a betegség, de még ennél is rémisztőbb, hogy a szakembereknek még mindig nem sikerült megnevezniük a kezelésére legalkalmasabb gyógyszert.

Luxembourgban, az EU-tagországok rendkívüli mezőgazdasági miniszteri találkozója előtt Dacian Ciolos mezőgazdasági biztos bejelentette: 150 millió euróval támogatják a bajba jutott gazdákat, és ha a beérkező adatok azt indokolják, növelni fogják az összeget. ”Remélem, a hatóságok gyorsan megtalálják a megnyugtató válaszokat, mert azok nélkül nehéz lesz visszaszerezni a fogyasztók bizalmát.” – tette hozzá.

John Dalli egészségügyi biztos szerint a járvány nem érinti egész Európát, az „csupán Észak-Németországot érinti”, ezért nincs szükség az egész kontinensre kiterjedő közegészségügyi intézkedésekre. „Minden, ami ennek az ellenkezőjéről szól, az árt az európai gazdáknak” – figyelmeztetett.

Madrid már bejelentette kárigényét Berlinnek, mert a spanyolok elsősorban a németeket okolják a megalapozatlannak bizonyult uborka vád miatt. A spanyol gazdáktól beérkező információk összesítése után a szakemberek a kár mértékét 225 millió euróra teszik.

Fazekas Sándor magyar vidékfejlesztési miniszter, az EU-tagországok rendkívüli mezőgazdasági miniszteri találkozója előtt nyilatkozva ismét arra kérte az európaiakat, hogy „a felvásárlók, kereskedők és a fogyasztók is vásároljanak zöldségeket és gyümölcsöket.” Jelen tudás szerint semmi sem igazolja, hogy a fertőzés zöldségekről került volna a szabadba - emelte ki, hozzátéve, hogy az egészséges életmódhoz viszont szükség van ezekre a termékekre. Az MTI kérdésére a miniszter elmondta: minden EU-tagországban bajban vannak a termelők, mert jelenleg nagyon nehéz eladni a szóban forgó élelmiszereket. A magyar piac is egyharmadára esett vissza - emlékeztetett.

A zöldség- és gyümölcságazat mellett téma a keddi találkozón az a példátlan aszály is, amely jelenleg a nyugat-európai országokat sújtja. Olyan területekről van szó, ahol a szárazság ritkaságnak számít - mutatott rá ezzel kapcsolatban Fazekas Sándor.