Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Só- és cukoradót tervez a kormány

2011.06.09. 08:07

A Világgazdaság úgy tudja, eltérő mértékű népegészségügyi termékdíjat vetne ki a kormány a töményen sózott és cukrozott élelmiszerekre és italokra, és a korábbi elgondolásokhoz képest szűkült a megadóztatásra javasolt terméklista, amelyre egyelőre nem kerültek fel a hamburgerek, a készételek és az alkoholféleségek.

A lap szerint hamarosan a kormány elé kerül a tervezet, amely szerint a termékdíjat úgynevezett egyfázisú forgalmi adóként vetnék ki, mértéke a termékek só- és cukortartalmának függvényében eltérő lenne. Például az energiaitalok egy literére 200 forint lenne a népegészségügyi termékdíj.

A termékdíjas listára azokat az ételeket, italokat vették fel, amelyek só- és cukortartalma az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet tudományos vizsgálatai szerint az egészségügyi határértéket meghaladja. A lap szerint előkelő helyen szerepel a listán például a palackozott jeges tea, a kóla, az összes cukrozott üdítő, az energiaitalok, a dobozos jégkrémek, a sós levesporok, a chipsféleségek, a sós ropogtatnivalók.

A tervek szerint a jövő januártól bevezetendő díjból 20-30 milliárd forint bevételt várnak, ennek egy részét népegészségügyi célokra (egészségmegőrzés, szűrővizsgálatok, oktatás), másik részét az ágazatban dolgozók bérének növelésére fordítanák - írta a Világgazdaság.