A bankároktól csak a lányok kérdeznek

2011.06.16. 07:45

A válaszadók 37 százalékának, ha tehetné, semmilyen banki kapcsolata nem lenne - mondta Bacher János, a GfK ügyfélszolgálati igazgatója a piackutató cég felmérését ismertetve a Napi Gazdaság Tanítható-e a pénzügyi kultúra? című tegnapi konferenciáján. A részletes adatok szerint rendkívül magas, 22 százalék a bankok iránt kifejezetten rosszindulattal viseltetők aránya, öngondoskodási szemlélet azonban aligha alakulhat ki bankok nélkül - írja a Napi.

A Pisa-felmérés szerint a korábban létező magyar kultúrfölény mára eltűnt - idézte a tanulmányt Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője, volt jegybankelnök. A magyar fiatalok tudásszintje az OECD-átlag alatti matematikából és szövegértésből.

Az egyetem középiskolai hallgatók körében végzett (csekély mintára kiterjedő) felmérése szerint a diákok hetente átlagosan 3600 forintot költenek, a középosztályból származó diákok többsége emellett meg is takarít. A közgazdászhallgatók a nagyon óvatos befektetési stratégiát preferálnák, a tájékozódásban pedig a gimnazisták alapvetően szüleiket, az egyetemisták pedig az internetet részesítik előnyben. Érdekes módon arra jutottak, hogy bankároktól csak lányok kérdeznek.

Magyarország minden felmérés szerint "kicsúszott" a nyugat-európai értékrendből, az országban a felnőttek etatisták, azonban miközben mindenre az államtól várnak megoldást, egyáltalán nem tisztelik azt. Utóbbi attitűd a fiataloknál is jelen van, ezzel párhuzamosan ők nem is várnak sokat az államtól. Az értékrend tekintetében tehát szerencsére már körvonalazódik a generációs váltás, a tudás terén viszont még akad javítanivaló.

Szalai Sándor, a Solar Capital Gold ügyvezetője, a befektetési alapkezelők szövetségének egykori elnöke szerint a pénzügyi kultúra nem tanítható, de kifejleszthető. Szalai szerint a gazdaságpolitikai döntéshozókkal az intézményrendszer-szintű összefogásról szóló egyeztetésekre tavaly ősszel nyílt lehetőség, eredményeket azonban nem értek el.