Ma sem változott a forintkamat

2011.06.20. 14:00 Módosítva: 2011.06.20. 16:12

A nemzeti bank monetáris tanácsa mai, utolsó hétfői kamatdöntő ülésén sem nyúlt a jegybanki alapkamathoz (a tanács a második félévtől keddenként ülésezik). A jegybanki kamatszint így maradt 6 százalék, ez volt sorrendben az ötödik alkalom, hogy nem változott. A tanács legutóbb januárban nyúlt hozzá az alapkamathoz, akkor egy tavaly novemberben kezdett, háromlépcsős emeléssel jutott el 5,25 százalékról 6 százalékra a jegybanki ráta.

Simor András MNB-elnök közölte, hogy a tanács egyhangúlag döntött a szintentartásról, más javaslat nem is került a testület elé.  Az MNB elnöke szerint, mivel a belső kereslet továbbra is gyenge, a beruházások és a foglalkoztatás is szerényen és lassan bővülnek, ezért a munkanélküliségi ráta az MNB szerint tartósan 10 százalék fölött lesz Magyarországon.

Az infláció alakulását tekintve felfelé és lefelé mutató kockázatok is vannak. A felfelé mutató kockázatok közé sorolta Simor András az olaj és a mezőgazdasági termékek árának alakulását, illetve az eurózóna perifériális országaiban tapasztalható, elhúzódó pénzügyi válságot, különösen a görögországi válság rendezetlenségét.

A Portfolio.hu a döntés kapcsán megjegyzi: a kamatkilátások meglehetősen ködösek. "Mind inflációs, mind pedig a pénzügyi stabilitási szempontból mutatkoznak kockázatok, ráadásul lefelé és felfelé is. Az például továbbra sem egyértelmű, hogy az ársokkok mennyire idéznek elő tartós emelkedést az inflációs várakozásokban". Hozzáteszik viszont, hogy az előrejelzések alatt maradt a májusi infláció, és bár ezt az adatot "valószínűleg még nem, vagy csak korlátozottan tudta beépíteni a jegybanki stáb a szerdán nyilvánosságra kerülő, de a mai kamatdöntést már alapjaiban meghatározó inflációs jelentésbe".

A kamattartás nem meglepő, a múlt héten készített elemzői és devizakereskedők felmérések egyhangúan ezt valószínűsítették. A Reuters felmérésében mind a huszonnégy megkérdezett azt mondta, marad a 6 százalékos kamatszint, év végére is csak hárman vártak csökkentést és hárman emelést (volt két 5,5, egy 5,75, egy 6,25 és két 6,5 százalékos prognózis).

A Portfolio.hu által megkérdezett szakértők szintén azt mondták : jelenleg nincs ok a változtatásra, az infláció vártnál is jelentékenyebb májusi lassulása még kevés lehet ehhez, és a többség egész év végéig a kamat szinten tartását várja. A Portfolio-előrejelzésben év végéig emelést már senki nem várt, kamatcsökkentést hárman is.

Az elemzők arra is felhívták a figyelmet: a monetáris tanács hétfői ülésén az új inflációs jelentés is szerepel, ezért különös figyelmet érdemel majd, miként változnak a jegybank prognózisai, és az ezekből levezetett kamatpálya. A Portfolio.hu hétfő délelőtti cikke azt emelte ki: a szakértők elsősorban a monetáris tanács közleményének hangvételére figyelnek majd, hogy a további kamatemelés felé, vagy a kamatcsökkentés felé mozdul el a kommunikáció.