226 milliárdot költöttünk tavaly a zöldségesnél

2011.06.28. 14:16

Magyarországon 2010-ben az előző évinél 10 százalékkal kevesebb zöldséget, és 32 százalékkal kevesebb gyümölcsöt - együttesen 1,9 millió tonnát - termesztettek. A magyar háztartások 914 ezer tonna friss zöldséget és gyümölcsöt vásároltak, a vevők többségének az ár-értékarány a legfontosabb – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet és az Agrár Európa Kft. közös, zöldség-gyümölcspiacról készített felméréséből.

A kertészeti termékek esetében tavaly jelentős áremelkedés volt, a friss zöldségek átlagosan 22 százalékkal, a gyümölcsök pedig 51 százalékkal kerültek többe 2010-ben, mint az előző évben, mondta el  Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. üzletág-igazgatója.

Az ipari célú zöldségek felvásárlási ára tavaly 36, a gyümölcsöké pedig 12 százalékkal emelkedett. Az ipari célú felvásárlás a múlt évben a zöldségek esetében 47, a gyümölcsöknél 25 százalékkal csökkent. A magyar zöldségfélék kivitele 2010-ben 16 százalékkal nőtt 2009-hez képest, míg ugyanebben az időszakban a behozatal 26 százalékkal volt nagyobb. A gyümölcsök exportja az elmúlt évben 9 százalékkal, az import pedig 2 százalékkal emelkedett.

Az alma adta a háztartási gyümölcsvásárlások 25 százalékát, a dinnye pedig 17 százalékát. A megvásárolt mennyiséget tekintve a zöldségféléknél a burgonya állt az első helyen 36 százalékkal. Az élelmiszerek vásárlásakor a vevőknek egyre inkább fontos az áru ár-értékaránya, azaz, hogy a termék a vevő szerint megérje az árát. Egy termék magyar eredete csak ezután következik a szempontok között, nincs ez másként a zöldségek és gyümölcsök esetében sem.