Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

A görög sztrájk nem érinti a nyaralásokat

2011.07.04. 15:07
Nem hat jelentősen a görög válság az utazásokra - az utazási irodák szerint nem csökkent a kereslet és nem is mondják le sokan a görög utakat. Az árak sem csökkentek jelentősen, mert a tavalyi zuhanás után idén már nincs hova. A görög kormány intézkedéseket hozott a turizmus segítésére, ami így idén akár 8 százalékkal is növekedhet.

Nem érintik a görög sztrájkok a magyarok által kedvelt görög utazási célpontokat Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezetője szerint. "Ha Görögországról van szó, két fő úti cél népszerű itthon: a szigetek, például Korfu vagy Rodosz, ahova általában charter járatokkal utaztatunk, a másik pedig Észak-Görögország, például Olympic Beach, ahova autóval vagy busszal jutnak el a turisták, így semelyik esetben nem okoznak fennakadást a tiltakozások."

Problémát csak az athéni események jelenthetnek az utazóknak, egyrészt itt állandósultak a gyakran erőszakos összeütközésekbe torkolló tüntetések, másrészt a közlekedésben is lehetnek fennakadások a sztrájkok miatt. "Az egyetlen intézkedés, amit meg kellett hoznunk, az az athéni fakultatív kirándulások szüneteltetése, más területen nincsenek változások. Az utazók Athénén kívül nem érzékelik a tiltakozásokat" - mondja Molnár Judit.

"Nem érzékeltünk tömegével lemondásokat, kicsit kevesebb idén a görög foglalás, de ez már egy többéves tendencia, nem az idei sztrájkok hatása" - mondja Lovas Edina, a Vista marketing vezetője.

Az árak is maradnak

Az árakra sincs jelentős hatásuk a tiltakozó akcióknak, Lovas Edina szerint tavaly annyira látványosan esett a görög utak ára, hogy már nem nagyon tud lejjebb menni, így az idei árak nagyjából megegyeznek a tavalyiakkal. "Idén csak a tunéziai és egyiptomi utak lettek érezhetően olcsóbbak az ottani tüntetések hatására, a görögök nem" - mondja.

Molnár Judit sem lát jelentős változást az árakban, egyelőre csak Athén környéki szállodák jelezték, hogy a későbbiekben árcsökkentésre kényszerülhetnek.

Féltik a turizmust

A helyi intézkedések ugyanakkor olcsóbbá tehetik az utat: a görög kormány, ami félti a GDP 15 százalékát adó turizmust, csökkenti az idegenforgalommal kapcsolatos termékek és szolgáltatások ÁFÁ-ját, és csökkennek a regionális repterek illetékei is - írja az MSNBC.

Szakértők szerint a kormány félelmei ellenére nem kell attól tartani, hogy vissza fog esni a turizmus, sőt, részben az intézkedések hatására idén emelkedni is fognak a turisztikai bevételek a tavalyi 8 százalékos csökkenés után.

"5-6 százalékkal nőtt idén a látogatók száma tavalyhoz képest, és arra számítunk, hogy a következő hónapokban ez a szám 8 százalékra is felmehet" - mondta Jorgosz Telonisz, a görög utazási irodák szövetségének elnöke az AFP-nek.

Miközben a turizmus növekszik, egy területen azért mégis érezni a válság hatását: rohamosan csökken a nyaralók ára a görög szigeteken, mert alig akad vásárló. A tengerparti villák és apartmanok ára 5-6 éve nem volt olyan alacsony, mint idén nyáron, a tavalyi szezonkezdethez képest pedig az ingatlan fekvésétől függően 5 és 30 százalék közötti mértékben csökkentek az árak.

A görög parlament múlt héten fogadta el két lépésben azt a 28 milliárd eurós megszorító csomagot, amiért cserébe megkapják az EU-tól és az IMF-től a közös mentőcsomag következő 12 milliárd eurós részletét, így az ország megmenekül az államcsődtől.

Az elfogadott intézkedések része ÁFA- és adóemelés, 15 százalékos bércsökkentés és 150 ezres leépítés a közszférában, a nyugdíjkorhatár 65 évre emelése és 50 milliárd eurós privatizáció. Az intézkedések ellen folyamatos a tiltakozás Athén utcáin, és számos vállalat, köztük az áram- és vízszolgáltatók alkalmazottai tartanak időről időre sztrájkot, de több példa volt általános sztrájkra is.