A napenergiát támogatnák a legjobban

2011.07.05. 07:50

A legbőkezűbben a napelemes áramtermelést támogatná az aNapi Gazdaság birtokába került javaslat, amelyet a magyarországi megújuló alapon termelt áram kötelező átvételi (kát) rendszerének 2011−2012-es évi átalakításáról a Pylon Kft. készített a Magyar Energia Hivatal (MEH) megbízásából.

A lap úgy tudja, hogy a fejlesztési tárca és a MEH a szektorbeli szövetségekkel már megkezdte a tárgyalásokat, a folyamatban a Pylon-tanulmány egyfajta vitaanyagnak tekinthető, az abban szereplő számok így jelentősen változhatnak a végleges változat kialakításáig.

Olajos Péter, a fejlesztési tárca helyettes államtitkára korábban úgy fogalmazott, június végére elkészül a megújuló energiák hasznosításának új támogatási rendszere. Jelenleg úgy tudni, szeptemberre ígéri a tárca a szabályozás elfogadását, ami a január elsejei hatálybalépés szempontjából nem tekinthető korai időpontnak.

A dokumentum a korábbi kormányzati közléseknek megfelelően az egyes megújulóenergia-típusok differenciált átvételi árára tesz javaslatot, amelyek közül (2010-es áron) kilowattóránkénti 93,9 forintos értékkel a háztetőkön, homlokzatokon telepített 50 kilowatt feletti és legfeljebb egy megawattos napelemek számíthatnak a legmagasabb támogatásra. A legalacsonyabb dotációt a termál metán és geotermikus alapú áramtermelésnek juttatná a tanulmány, a (2010-es áron) 16,9, illetve 19,6 forintos kilowattóránkénti érték alacsonyabb a jelenlegi piaci árnál.

Iparági szakértők szerint a tanulmány egyértelműen jeleníti meg a kát-ár csökkentésének szándékát, ezzel korlátozza a megújuló beruházásokat, szembe menve az energiapolitikai elképzelésekkel. Az elemzés másik hibájának nevezték, hogy az elsősorban költségalapon vizsgálja a megtérülést, ami nem ad alkalmat a megújuló energia cselekvési tervében megfogalmazott célok és prioritások beépítésére.  • Hírek
  • Bankszámla