Várakozáson felül javult a külkermérleg

2011.07.08. 10:14

A várakozásoknál jóval magasabb, 71,8 millió euró lett a külkereskedelmi mérleg többlete májusban, ami jelentős javulás az egy évvel ezelőtti 402 millió euróhoz képest, az első öt hónapban a többlet 3271 millió euróra nőtt a tavalyi 2314 millió euróról.

Az export 18,8%-kal nőtt, ami továbbra is igen élénk külső keresletet mutat, annak ellenére, hogy a konjunktúramutatók lassulást jeleztek (a német kivitel éves alapon 19,9%-kal, a behozatal 15,6%-kal nőtt, míg havi alapon a növekedés messze meghaladta a várakozásokat, a német ipari termelés, ill. megrendelések szintén a várakozások felett teljesítettek, míg a német autóipar júniusban újabb rekordot döntött) – írja az adatokat kommentáló gyorsjelentésében a Takarékbank elemzője, Suppan Gergely.

Az import csupán 14,2%-kal nőtt, ami a továbbra is gyenge belső keresletet tükröz. A külső kereslet növekedése némileg lassulhat az év első hónapjaihoz képest, azonban újra gyorsulhat a legutóbbi hónapokhoz képest, a külső kereslet lassulását azonban ellensúlyozzák az üzembe lépő új kapacitások. Az import növekedése kissé gyorsulhat a belső kereslet lassú élénkülése miatt, így bár továbbra is a külkereskedelmi többlet növekedésére számítunk, ennek mértéke lassulhat. A külkereskedelmi többlet idén meghaladhatja a 6,7 milliárd eurót a tavalyi 5,5 milliárd után, míg jövőre a Mercedes és a Huawei termelésének felfutása további dinamikus kiviteli dinamikát biztosíthat, így a külkereskedelmi többlet elérheti a 7,2 milliárd eurót, véli Suppan Gergely.