Perrel fenyegeti Balsait a TASZ

2011.07.11. 13:00 Módosítva: 2011.07.11. 14:07

"Tisztelt Elnök Úr! A sajtóból tudomást szereztem arról, hogy az Alkotmányügyi Bizottság az utolsó pillanatban módosította a dohánytermékek idei és jövő évi adóját, így az állam 20 milliárd forint adóbevételtől esett el." – így kezdődik az a közérdekű adatigénylés, melyet a Társaság a Szabadságjogokért küldött el az alkotmányügyi bizottság elnökének, és amely elküldésére buzdít mindenkit a jogvédő szervezet (a dokumentum letölthető a TASZ honlapjáról.)

Az állam képviselői a közérdekű adatigénylésre kötelesek reagálni: vagy 8 napon belül megtagadni a választ, vagy 15 napon belül megválaszolni a kérdést, magyarázza honlapján a TASZ. Amennyiben az adatigénylésre való választ Balsai megtagadja, vagy nem hajlandó megfelelően megválaszolni, a TASZ pert indít az összes adatigénylő képviseletében.

Az előzmények: az nemzetgazdasági tárca június 3-án nyújtotta be a parlamentnek egy pénzügyi salátatörvényt, ami egyebek között tartalmazta a dohánytermékek adójának emelését is. Az egy év alatt három lépésben a cigaretta adóját 7, a sodrós dohányét 28 százalékkal emelő javaslat egy hónap alatt végigment a törvényhozási gépezeten, e pontját tekintve vita nélkül. A július 4-i, múlt hétfői zárószavazás előtt aztán váratlanul az alkotmányügyi bizottság benyújtott egy módosító javaslatot, ami megvétózta az adóemelést, ezt a koalíciós képviselők a bizottság és a plénum előtt is megszavazták, bár nem tudták megmondani, miért. Balsai az Indexnek az üggyel kapcsolatban a múlt héten azt nyilatkozta: "a dohánylobbi erősebb volt", ők, mármint a bizottság "hozott anyagból dolgoznak", de arra már nem emlékszik, hogy ki adta nekik a javaslatot.

Az adóemelés megfúrása az idén néhány, jövőre az Index számításai szerint több mint 20 milliárd forinttal rövidíti meg a költségvetést. A nemzetgazdasági tárca hétfőn délelőtt azt közölte: az idén három milliárd forintot bukik a költségvetés az adóemelés elmaradása miatt. A tárca nem kommentálta érdemben a parlament döntését, ugyanakkor jelezte: a kormány nem vetette el a dohány adóztatásának emelését. "Hosszabb távú koncepció kerül kialakításra, amely az őszi adócsomag keretében kerül beterjesztésre."