Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kik járnak jól a chipsadóval?

2011.07.12. 12:49

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint a magyar gyümölcstermelés fellendülése lehet az egyik pozitív hozadéka a népegészségügyi termékadó, ismertebb nevén chipsadó bevezetésének.

Szeptembertől népegészségügyi termékadót vezetett be az Országgyűlés a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételekre, italokra, így a 25 százaléknál kevesebb gyümölcstartalmú üdítőkre, az energiaitalokra, az előrecsomagolt süteményekre, a sós snackekre, valamint az ételízesítők egy részére. Az adóból 20 milliárd forint bevételre számít a költségvetés. A fideszes Font Sándor és Kovács József törvényjavaslatát 255 igen szavazattal, 54 ellenében, 36 tartózkodás mellett fogadta el a Ház hétfőn.

A VM keddi közleményében hangsúlyozza: az egészséges táplálkozási szokások támogatása a magyarországi mezőgazdasági termékeknek kedvez, segíti a helyi termelés és az élelmiszerbiztonság megerősítését. 
Az új adónemet öt termékcsoportra vetik ki: a megengedettnél több cukrot tartalmazó üdítőitaloknál literenként 5, energiaitaloknál viszont - ahol a koffeintartalom a mérték - ugyanezen mennyiségnél 250 forint lesz adó. Az előrecsomagolt cukrozott készítmények esetében kilogrammonként 100 forint, sós snackeknél és az ételízesítőknél  200 forint a termékdíj - részletezi a minisztérium.

A tárca hangsúlyozza, hogy a termékdíj kizárólag az előrecsomagolt termékekre vonatkozik, úgynevezett egyfázisú adóról van szó, ami azt jelenti, hogy az áruk értékesítőinek kell befizetniük az adóhatósághoz. A termékdíj megfizetése alól többek között azok kaphatnak mentességet, akik éves szinten 50 kilogrammnál, illetve 50 liternél kevesebbet adnak el az érintett termékekből.