Egyre kevesebb benzint tankolunk

2011.07.19. 14:30

A második negyedévben újabb 2,6 százalékkal esett vissza a magyarországi üzemanyag-kfogyasztás, ami elsősorban a benzin iránti igény 6,8 százalékos csökkenésének tudható be, derül ki a Magyar Ásványolaj Szövetség adataiból.

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai szerint a második negyedévben újabb 2,6 százalékkal csökkent Magyarországon a szervezet tagjai által eladott üzemanyag mennyisége. A visszaesés mértéke ezúttal nagyobb, mint amekkorát az első negyedévben lehetett mérni. A gázolaj fogyasztásának csökkenő trendje már az első negyedévben megtört, és úgy tűnik a növekedést azt követően is sikerült megtartani egy újabb 1,2 százalékos növekedéssel.

Az árufuvarozás felől érkező gázolajkereslet a dízel fogyasztásának nagyobb stabilitást kölcsönöz, ahogy azt az utóbbi negyedévekben is láthattuk. Erre ráadásul a kereskedelmi gázolaj január elsejei bevezetése is rásegít, melynek értelmében a fuvarozók 6,5 forinttal olcsóbban tankolhatják az üzemanyag literjét. A fogyasztáson belül így már 55 százalékos a gázolaj részaránya a benzin kárára, míg 2005 elején még csupán 43 százalékon állt ez a szám.

 

A benzin kiskereskedelmi árának 38 százaléka a termelői ár, 4,4 százaléka a nagykereskedelmi, illetve 3,7 százaléka a kiskereskedelmi árrés, 33 százaléka a jövedéki adó, 1 százaléka a készletezési díj. A gázolaj esetében a termelői ár 41 százalék, a két árrés 6,8, illetve 3,7 százalék, a jövedéki adó 27 százalék, a készletezési díj pedig megegyezik. Mindkét üzemanyag áfája 20 százalék.