Mélyről indul az OTP öngondoskodási indexe

2011.07.21. 16:28
Az OTP Bank útjára indította az OTP Öngondoskodási indexet, amelynek időről-időre megismételt kutatásaival és rendszeres publikációjával nyomon követhető lesz a magyar társadalom állapota és fejlődése az öngondoskodás terén.

Az OTP Öngondoskodási indexet megalapozó első kutatás azt mutatta, hogy a megkérdezettek meglehetősen borúsan látják a jövőt: hosszútávon százból 73 ember, de még a következő évekre is 70 mondja azt, hogy kiszámíthatatlan a pénzügyi helyzete. Ennek ellenére százból csak 28-an érzik úgy, hogy elsősorban nekik kellene tenniük az anyagilag kiszámíthatóbb öregkorért.

Az öngondoskodással kapcsolatos tudatosság alacsony szintjét mutatja, hogy a magyar lakosság 36 pontot ért el az OTP Öngondoskodási index 100 pontos skáláján.

Egy hónapra tervezünk

A válaszadók 58 százaléka készít ugyan pénzügyi számítást a bevételeiről és a kiadásairól, de csak egy hónapra előre. Ez azonban túl rövid táv a pénzügyi biztonság megtervezéséhez. Hosszabb távon viszont már csak kevesen végeznek ilyen számítást:1 évre előre a válaszadók 26 százaléka, 5-10 évre 8, évtizedekre előre pedig csupán 4 százaléka készít pénzügyi tervet.

A lakosság a megtakarítási célokkal sem áll sokkal jobban: a válaszadók 63 százalékának nincs olyan célja, amire hosszabb ideje, hónapok vagy évek óta takarékoskodna. Legfontosabbnak a váratlan helyzetekre való megtakarítást tartják a válaszadók, de ténylegesen a harmaduknak sincs vésztartalékuk.

Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese példával is érzékeltette a rendszeres megtakarítás jelentőségét: havi 5-10 ezer forintos megtakarítással 3 év alatt például összegyűjthető egy 3 hónapos túlélést biztosító vésztartalék, 10 év alatt pedig 1-2 millió forintot is elérhet a megtakarított összeg.