Olivér
4 °C
8 °C

Mélyről indul az OTP öngondoskodási indexe

2011.07.21. 16:28
Az OTP Bank útjára indította az OTP Öngondoskodási indexet, amelynek időről-időre megismételt kutatásaival és rendszeres publikációjával nyomon követhető lesz a magyar társadalom állapota és fejlődése az öngondoskodás terén.

Az OTP Öngondoskodási indexet megalapozó első kutatás azt mutatta, hogy a megkérdezettek meglehetősen borúsan látják a jövőt: hosszútávon százból 73 ember, de még a következő évekre is 70 mondja azt, hogy kiszámíthatatlan a pénzügyi helyzete. Ennek ellenére százból csak 28-an érzik úgy, hogy elsősorban nekik kellene tenniük az anyagilag kiszámíthatóbb öregkorért.

Az öngondoskodással kapcsolatos tudatosság alacsony szintjét mutatja, hogy a magyar lakosság 36 pontot ért el az OTP Öngondoskodási index 100 pontos skáláján.

Egy hónapra tervezünk

A válaszadók 58 százaléka készít ugyan pénzügyi számítást a bevételeiről és a kiadásairól, de csak egy hónapra előre. Ez azonban túl rövid táv a pénzügyi biztonság megtervezéséhez. Hosszabb távon viszont már csak kevesen végeznek ilyen számítást:1 évre előre a válaszadók 26 százaléka, 5-10 évre 8, évtizedekre előre pedig csupán 4 százaléka készít pénzügyi tervet.

A lakosság a megtakarítási célokkal sem áll sokkal jobban: a válaszadók 63 százalékának nincs olyan célja, amire hosszabb ideje, hónapok vagy évek óta takarékoskodna. Legfontosabbnak a váratlan helyzetekre való megtakarítást tartják a válaszadók, de ténylegesen a harmaduknak sincs vésztartalékuk.

Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese példával is érzékeltette a rendszeres megtakarítás jelentőségét: havi 5-10 ezer forintos megtakarítással 3 év alatt például összegyűjthető egy 3 hónapos túlélést biztosító vésztartalék, 10 év alatt pedig 1-2 millió forintot is elérhet a megtakarított összeg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?