Ágnes
-1 °C
2 °C

Újabb állami cégfelvásárlás jöhet

2011.07.29. 06:58 Módosítva: 2011-07-29 08:12:36
A kormány döntése szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. 13,4 milliárd forintot kap, amit javarészt tulajdonszerzésre költhet.

Az MNV 13,4 milliárd forinthoz juthat a költségvetés általános tartalékából − döntött a kormány. A pénzből 196 millió forint felhasználását nevesíti a határozat, ezt ügyvédi, tanácsadói és értékbecslői díjakra fordíthatják. A pénz java része, 13,2 milliárd forint "állami tulajdonszerzésre fordítható" − vagyis a Moléhoz hasonló cégfelvásárlásra készülhet a kormány.

A pénzt a kormány a költségvetésen belül teremti elő, a miniszterelnökségnél található általános tartalék terhére − ebből vonják el a szükséges részt. A tartalék összege így 49,5 milliárd forintra csökken.

A tartalék mértékét eredetileg 90 milliárd forintban szabták meg, vagyis szűk három hónap alatt 40,5 milliárd forintot költött el a kormány. (Jóllehet április 27-ig egyetlen fillért sem költöttek, ám azóta rohamtempóban fogy a pénz.) A tartalék ilyen mértékű apasztása példátlan, hisz a tartalékot általában 55-60 milliárd forintban határozták meg. Az államháztartási törvény szerint az első félévben a tartalék 40 százalékát lehet elkölteni.

Az elmúlt két és fél hónapban 11,1 milliárd forint ment el a Magyar Fejlesztési Bank tőkeemelésére, de másfél hete született meg az a döntés, hogy az Európai Bíróság határozata nyomán a kormány kifizeti a tűzoltóknak a 2004 után járó túlóradíjakat − csak erre 7,1 milliárdot kapott a Belügyminisztérium.

Az aprópénzes döntések között egymilliárd forint jutott a fogászati turizmus támogatására és 3,4 milliárd forint egyszerűsített állampolgársági eljárások fedezetére.