Megugrott a magyar csődkockázat az önkormányzatok miatt

2011.08.03. 14:21

Az év eleje óta nem mért szintre, 335 bázispont környékére emelkedett a szerdai londoni kereskedésben a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása, amit Citybeli elemzők azzal hoznak összefüggésbe, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) egy évi moratóriumot kér az önkormányzati hitelek tőketörlesztésére - írja az MTI. Az előző esti záróérték 320,6 bázispont volt.

Az önkormányzatok igényét Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke jelentette be a Magyar Rádió szerda reggeli 180 perc című műsorában.

A szövetség elnöke a hirado.hu tudósítása szerint elmondta, hogy erről még szerdán levelet írnak Orbán Viktornak, ugyanis a kölcsönök nagy részét kötvényként vették fel, amelynek tőkerészét a pénzfelvétel után három évvel kellene megkezdeni.

A miniszterelnöktől azt várják, hogy az önkormányzatok ennél egy évvel később kezdhessék meg a tőke visszafizetését egy körülbelül 600 milliárd forintos hitelállomány esetében. Ez az összeg a teljes önkormányzati tartozásoknak a felét teszi ki.

Gémesi György szerint ugyanis a svájci frank árfolyamának emelkedése őket is súlyosan érinti: az önkormányzatoknak fejlesztéseket kell leállítaniuk, és egyes feladatokat nem tudnak teljesíteni. A portfolio.hu tudósítása szerint a rádióműsorban elmondta, jelenleg is "ki van véreztetve" az önkormányzati rendszer, folyamatban az új önkormányzati törvény megalkotása, és a finanszírozás nem nagyon javult az elmúlt időszakban, sőt idén 40 milliárd forinttal kisebb a gazdálkodási mozgástér.

Ha a hitel törlesztőrész emelkedik, akkor máshonnan kell elvenni forrásokat, és még súlyosabb következménye is lehet - mondta -, célozva itt egyes városok és pl. Heves megye csődközeli állapotára illetve csődbejelentésére.

Az elnök szerint a bankok háttérbeszélgetésekben már beleegyeztek a tőketörlesztés megkezdésének egyéves elhalasztásába.