Felkavarták a világot a félelmek

2011.08.05. 17:34

Jelentősen felkavarták a világ piacait azon félelmek, amik szerint az amerikai gazdaság ismét válságba kerül, ezúttal pár európai ország gazdaságával együtt. Az elemzők negyvenszázalékos esélyt adnak az újbóli recesszióra.

Közel két éves mélypont

A közel 1000 pontos mínusszal nyitó BUX nap közepére már ledolgozta az esés felét, az OTP és a Mol a reggeli 6-7 százalékos mínuszok után nagyot korrigált, végül mégis közel kétéves mélyponton, 20 ezer pont alatt zárt. A BUX értéke 334,01 ponttal, 1,66 százalékkal 19733,14 pontra csökkent. Az index utoljára 2009. november 3-án zárt 20 ezer pont alatt, akkor 19 676 ponton állt. Az OTP papírjai nap végére 0,4 százalékos pluszba fordultak, 4690 forinton zártak a papírok. A Mol nap végén 2,1 százalékos mínuszban 18 300 forinton zárta a kereskedést, az MTelekom papírjai 526 forinton, 2,6 százalékos mínuszban búcsúzott a héttől. A Richter árfolyama pénteken letörte a 36 500 forint környékén lévő támaszát és az 50 napos mozgóátlagot, amelyek már több mint egy hónapja tartóztatta fel az esést, 36 090 forinton zárt 2,8 százalékos mínuszban.

A kisebb papírokat is megviselte a mai pánik az FHB-ba 4,7 százalékos buktában is volt napközben, végül 719 forinton 0,7 százalékos mínuszban zárt. Az E-Star részvényeit fel is függesztették, miután a papírok tíz százalékot vesztettek értékükből a részvények. Jelentős mértékben, 36-38 bázispontos emelkedtek az államkötvények másodpiaci referenciahozamai a pesszimista hangulat miatt. A rövidebb oldalon 12-13 bázisponttal növekedtek a hozamok.

Kis délutáni korrekció

Kora délután a tőzsdék az örömteli amerikai foglalkoztatási adat hatására korrigálni tudtak, egyes piacokat még pluszba is fordított, nem sokkal később azonban újból visszatért a rossz hangulat. Normál gazdasági körülmények között a mai növekedés gyengébb adatnak számítana, de a piacok ki voltak éhezve a jó hírekre.

A nemzetközi piacokon eluralkodott kockázatkerülés gyengítette a forintot, péntekre virradóra árfolyama a svájci frankkal szemben új mélypontra esett 254,80 forintos jegyzésen, nap közben pedig a befektetői hangulat alakulását követve árfolyama 250 és 254 forintos svájci frank jegyzések között ingadozott. Péntek délután négy órakor a frankot 251,59 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délutáni 247,84 forint után. Az euró jegyzése 273,11 forint az előző délutáni 271,67 forinttal szemben, a dollárt 192,60 forinton jegyzték 191,72 forint után. Száz japán jen 245,62 forintra erősödött 242,17 forintról. Az euró jegyzése pénteken 271,60 és 274,60 forint, a dollár jegyzése 191 és 194 forint, a japán jen jegyzése pedig 243 és 247 forint között ingadozott.

Péntek reggel a svájci frank új rekordot ért el euróban 1,0710 frank árfolyamon, a dollár ellenében pedig a rekordja közelében ingadozott, majd korrigált a svájci nemzeti bank elnöke Philipp Hildebrand egy lapban megjelent interjújának hatására, melyben "abszurdnak" nevezte a frank erősödését és közölte, hogy a jegybank minden lehetséges intézkedést megtesz a folyamat feltartóztatására.

Nem várható fordulat

Jelentősebb devizapiaci fordulatot nem várnak elemzők az elkövetkező néhány napra, mivel a befektetők figyelmét továbbra is a világgazdasági növekedési aggodalmak és az európai adósságszolgálati válság eszkalálódásának veszélye, egy újabb euróövezeti országot is mentőcsomag igénybevételére kényszerítő dominó-hatás bekövetkezésének lehetősége köti le. Az alapvető befektetői magatartás ezért belátható időn belül még a kockázatkerülés, a biztonságos befektetési eszközök előnyben részesítése lesz, ami tartósan erős svájci frank és japán jen árfolyamokat vetít előre.

A Dow index csütörtöki 500 pontos esése után negatívan nyitottak az európai piacok, azonban napközben kis mértékben sikerült helyrehozniuk a veszteséget. Az ázsiai piacok is jelentős veszteségeket könyveltek el a mai napon, azután hogy az amerikai piacok 2009 februárja óta nem látott, 4 százalékot meghaladó ütemben estek vissza tegnap. Továbbra is az adóssághelyzettel és a növekedéssel kapcsolatos aggodalmak gyengítik a piacokat. A japán Nikkei225 index 3,7 százalékos, a kínai Sanghai Composite index 2,2 százalékos, a Hong Kong-i Hang Seng index 4,3 százalékos mínuszban zárt. Az energiához köthető és a pénzügyi papírok álltak élen a csökkenésben ma reggel.

Indokolatlan zuhanás?

Túlreagálásának tartják német közgazdászok a világ tőzsdéin végigsöprõ pánikszerű eladási hullámot, több pénzügyi szakértõ szerint az elmúlt napokban bekövetkezett drámai árfolyamesést nem indokolja, sem az éves vállalati eredményelõrejelzések óvatosságból történt csökkentése, sem az euróövezeti adósságválság.

Az Allianz vezető közgazdásza Michael Heise nem tartja indokoltnak az árfolyamokban bekövetkezett csökkenést. Véleménye szerint a piacok eleve nem reagálták le megfelelően sem az amerikai adósságplafon megemelésérõl született kompromisszum által, sem pedig a legutóbbi euróövezeti mentõcsomag összeállítása által keltett pozitív impulzusokat.

Wolfgang Gerke tõzsdei szakértõ szerint a tőzsdei áresést bizonyos árfolyamszintekre automatikusan beinduló veszteségminimalizáló számítógépes programok gyorsítják fel. "Ez önmagában is drámai mértékben fokozza a csordaszellemet" - mondta a szakember a dpa hírügynökségnek.