Magyarország is felkerülhet a pániktérképre

2011.08.09. 07:20

Az utóbbi hetek piaci turbulenciáit viszonylag jól vészelte át Magyarország: az euróval szemben nem szállt el a forint árfolyama, és a cds-felárak sem szöktek az égbe. Felmerülhet ez alapján a kérdés, hogy véglegesen lekerült-e hazánk a befektetők pániktérképéről vagy csak átmeneti ez a megnyugvás. Azok a problémák, amelyek miatt korábban célkeresztben voltunk, nem szűntek még meg, így ezek alapján valószínűbb, hogy az előbbi megállapítás az igaz.

Könnyen lehet, hogy hamarosan Magyarország is célkeresztbe kerül, sőt az a meglepő inkább, hogy ez eddig még nem történt meg − véli Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő (BA) elemzője. Például Olaszország egyáltalán nem rendelkezik rosszabb fenntarthatósági pályával, mint Magyarország, ám ennek ellenére hazánkat még nem "találták meg" a piacok, míg az eurózóna oszlopos tagját igen.

Magyarországnak több olyan országspecifikus sérülékeny pontja van, ami alapján piaci stresszhelyzetben a külföldi befektetők inkább menekülnének az országból − elég csak itt a svájci frankra, az önkormányzati hitelmoratórium kérdésére, a külföldiek nagy állampapír-állományára vagy a nyugdíjpénztárak felszántásával meggyengülő hazai kötvénykeresletre gondolni. A hetekben tapasztalt cds- és egyéb pénzpiaci spread mozgások hasonlítanak a  2008−2009-ben tapasztalt válságjelekre, így az IMF-védőháló hiányában mindenképp indokolt az óvatosság − tette hozzá az elemző.

Válságra van esély, hiszen azok a sérülékenységi pontok, amik miatt korábban Magyarország fókuszba került, továbbra is jelen vannak − véli Török Zoltán, a Raiffeisen szakértője is. Ugyan a folyó adatokban − fizetési mérleg, deficit − látványos javulást értünk el, és megvan a kormányzati eltökéltség az államadósság csökkentésére és a költségvetési fegyelemre is, ám az állományi mutatókban − mint például államadósság − továbbra is gyengék vagyunk. Jelenleg viszont még nincs célkeresztben az ország, ám ha elhúzódik a jelenlegi válsághangulat − amire a helyzet jelenlegi állása szerint mindenképpen megvan az esély −, akkor második körben a piacok "végigmérhetik", hogy mely országok küzdenek még nehézségekkel, és akkor Magyarország is felkerülhet a térképre. Egy ilyen pánik esetén az euró jegyzése 280 forintig is elmehet − véli a szakértő.

A BA szakértője ennél borúsabb helyzetet sem zár ki. Egy hirtelen kipattanó, Magyarországgal kapcsolatos pánik esetén nem kizárt, hogy az rendkívüli MNB kamatdöntő ülést hív össze. 290 forintos euró esetén − ami ilyen euró−svájci frank árfolyam mellett jelenthet akár 280 forintos frankjegyzést is − a jegybank már valószínűleg nem tétlenkedne.

A hitelminősítői reakciókkal kapcsolatban a Raiffeisen elemzője úgy vélekedett: korábban az volt várható, hogy a Moody's-nál, valamint az S&P-nél, ahol Magyarország besorolása mellett negatív kilátások szerepelnek, év végén stabilra változtatják a minősítést, miután a parlament megszavazza a jövő évi költségvetést és a nemzetközi hangulat is lehetővé teszi ezt. Az utóbbi miatt azonban ez az esély elpárolgott. Ám ennek ellenére az sem valószínű, hogy az ellentétes irányba módosítsanak a minősítésen − mondta Török.