A botrányos Beck Reisen visszatér

2011.08.16. 10:47
Júliusban elrendelte a bíróság a termékbemutatókat utazással összekapcsoló, cseh gyökerű Beck Reisen felszámolását, amelynek az elmúlt években számos botrányos ügye volt. A tulajdonos nem adja fel Magyarországi ténykedését, februárban új céget alapított, aminek már utazásközvetítői engedélye is van, honlapján továbbra is kínálja több tíz-, illetve százezer forintos termékeit.

Július végén elrendelte a Győr-Moson-Sopron megyei bíróság a Beck Reisen Kft. felszámolását, amelyet még tavaly novemberben kezdeményeztek, írja a gazdaság.hu. Vélhetően maga a tulajdonos indított az eljárást, amikor tavaly novemberben a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) első fokon visszavonta az utazásszervezési engedélyét. Ennek ellenére a társaság folytatta a tevékenységet, amire január végén derült csak fény, amikor külügyi figyelmeztetés ellenére elindította utazóit az egyiptomi Luxorba.

Ezután a MKEH másodfokon is törölte a cég utazásszervezői engedélyét, és kötelezte az elmaradt utazásokra befizetett előlegeket és részvételi díjak visszafizetésére. Májusban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 8 millió forintra bírságolta a céget tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata miatt: tavaly a fogyasztóknak egyiptomi, nílusi hajóutakról, illetve az éves Beck utazási klubtagságra vonatkozó nyereményekről adott megtévesztő tájékoztatásokat, ami nem az első eset volt a társaság történetében.

A Beck Reisen Kft.-t 2001-ben alapította Beck Financ néven 10 millió forintos alaptőkével a cseh Beck International és egy cseh magánszemély, Jens Beckhauser. A cég a honlapja szerint a felszámolás ellenére továbbra is kínál reklámbemutatóval egybekötött utakat Prágába, Olaszországba és Törökországba, jelenleg egy másik utazásközvetítőn, a Boci Travel Kft.-n keresztül.

A Beck Reisen magyarországi elérhetőségeként azonban egy bizonyos JB Travel Kft. szerepel, amelyet az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint Jens Beckhauser alapított félmillió forintos alaptőkével idén februárban, miután az MKEH jogerősen is visszavonta a Beck Reisen engedélyét. A JB Travel szerepel az MKEH honlapján található, engedélyezett utazási vállalkozások nyilvántartásában, mint közvetítő.

A Beck Financ az alapítástól a 2007-es névváltásig főtevékenységként egyéb nem bolti kiskereskedelemmel foglalkozott, majd utazásszervezésre tért át az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint. A profilváltás azonban csak papíron történt meg, mivel a cég továbbra is végzett kiskereskedelmi tevékenységét, ennek során vacsorával egybekötött árubemutatók során értékesített több tíz-, illetve százezer forintos főzőedényeket, tisztítógépeket, porszívókat, konyhai gépeket, vagy például bőröndöket.

A Beck Tourstól papíron független, a termékbemutatóknak keretet biztosító szintén utazásszervező Beck Tours & Plan Kft. is folytatott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot a GVH szerint, a céget tavaly Magyar Travel Utazási és Kereskedelmi Kft.-re keresztelték, és továbbra is működik, de idén tavasszal végrehajtást rendelt el ellene az adóhatóság. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál is rendszeresen tettek bejelentést a cégek ellen az ügyfelek, a bemutatott termékekkel kapcsolatos tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt is bírságolta a hivatal, 1,2 millió forintra.

A hatósági eljárások azonban láthatóan nem tartották vissza a Beck Reisent, amelynek árbevétele 2003-tól dinamikusan nőtt és rendre meghaladta az 1 milliárd forintot, nyeresége pedig a 200 milliót, ám 2007-ben a forgalom 350 millióra esett vissza, bár továbbra is profitot termelt a társaság. Nagy ugrás következett 2008-ban, amikor az árbevétel meghaladta a 3 milliárd forintot és közel 40 millió forint nyereséget produkált, de ezután a forgalom apadni kezdett, tavaly 2 milliárd forintot tett ki és a társaság vesztesége meghaladta a 180 millió forintot. A cég rövid lejáratú kötelezettségállománya 2010 végén 633 millió forintra rúgott a legutóbbi beszámoló szerint, ebből az utasoktól kapott előleg közel 200 millió forintot tett ki. A Magyar Travel Kft. a tavalyi évről még nem adott le beszámolót, 2009-ben közel 900 milliós forgalom mellett 10 milliós veszteséget produkált.

Jens Beckhauser a kizárólagos tulajdonosa a 2007-ben alapított Beck Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nek is, amelyet vélhetően az árubemutatókon részletre eladott termékekkel kapcsolatos hitelekre hoztak létre. Az Opten adatai szerint ez a társaság is működik még, pénzügyi eredménye tavaly több mint 260 millió forintra rúgott, míg egy évvel korábban 371 millió forintra.