Dömötör
-1 °C
14 °C

Bedőlt a tatai hűtőgépgyártó

2011.08.24. 15:27

Egy húsz éve Magyarországon termelő hűtőgépgyár húzza le a rolót, a finn Helkama Forste tatai üzeméből százötven dolgozót bocsátanak el. Nem hozott ugyanis eredményt a cég megmentése érdekében tavaly indított csődeljárás, így augusztus elején felszámolás alá került, írja a Napi Online.

A kereskedelemben és vendéglátásban használt hűtőgépeket gyártó, finn tulajdonú Helkama Forste Hűtőipari és Kereskedelmi Szolgáltató Kft.-nek nem sikerült kiegyeznie hitelezőivel, így július végén a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság megszüntette a csődeljárását. Augusztus 2-án elindult a felszámolása, a hitelezőknek 40 napon belül kell bejelenteniük a céggel szembeni követeléseiket a kijelölt felszámoló Ec-Cont Kft. zalaegerszegi irodájában - derül ki a Cégközlönyből.

A Helkama Forste fizetésképtelensége miatt tavaly novemberben kért csődvédelmet (információink szerint hitelező bankja nem hosszabbította meg hitelszerződését, így kénytelen volt csődeljárást kezdeményezni). A menedzsment és a tulajdonos többféle javaslattal is előállt a csődegyezség érdekében, a hitelezők támogatásával a csődeljárást előbb újabb 90, majd 30 nappal meg is hosszabbították, de ennek ellenére hét hónap alatt sem jött létre megállapodás.

A sikertelen csődeljárás okairól nem kívánt lapunknak nyilatkozni a felszámoló - amely a csődeljárásban vagyonfelügyelőként működött közre -, illetve a felszámolási eljárás kezdeti szakaszára hivatkozva a felszámolásról sem kívánt egyelőre tájékoztatást adni. Annyit közölt, hogy a cég már a csődeljárás kezdetén fokozatosan leállította a termelést a tatai gyárban, és a dolgozók elbocsátása folyamatban van.

A cégnek már nem működik a magyar honlapja, és telefonszámain is elérhetetlen. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat tatai kirendeltésén a novemberi csődeljárás elindításakor a Helkama Forste 154 dolgozójából 124 fő csoportos elbocsátását jelentette be. Tavaly év végén és idén, az első negyedévben a dolgozók mintegy harmadát bocsátották el, de többségüket addig nem, amíg volt remény a termelés újraindítására.

A tulajdonos Helkama Forste Oy és a szintén finn, kereskedelmi hűtőgépeket gyártó Norpe Oy lehetséges együttműködéséről folyó tárgyalásokra hivatkozva kért a magyar cég menedzsmentje fizetési haladékot a hitelezőktől. A cég megmentése érdekében szóba került még bankhitel felvétele is, illetve az anyacég által végrehajtandó mintegy 850 millió forintos tőkeemelés és a szállítói tartozások 70 százalékának kifizetése is. Egyezség azonban nem jött létre.

A cég tartozása 3,5 milliárd forintra rúghat. Tavalyi mérlegéből kiderül, hogy rövid lejártatú hitelei meghaladják az 1,1 milliárd forintot, mintegy egymilliárddal tartozik anyavállalatának és kapcsolt vállalkozásoknak, a szállítóinak 923 millióval, valamint hosszú lejáratú hitele (beruházási hitel) pedig meghaladja a háromszázmillió forintot.

A Helkama Forste számára jelentős veszteséget hozott, hogy 2010-ben elvesztette egyik nagy partnerét, a Red Bullt. A cégadatokból kiderül, hogy a kft. tavaly elvesztette jegyzett tőkéjét, a nettó árbevétele a 2009-es 5,2 milliárd forintról hárommilliárdra csökkent. Ebből 2,9 milliárd exportból származott. Bevételeinek nagy része lengyelországi (tavaly 913 millió forint értékben), finnországi (277 millió forint), csehországi (246) és németországi (249 millió forint) értékesítésből származott.

A cég magas költségen üzemelt, az anyagjellegű ráfordításai 2009-ben 4,4 milliárd, míg 2009-ben 2,5 milliárd forintot tettek ki, a dolgozókra 684, illetve 545 millió forintot költött. Üzemi eredménye tavaly már 788 milliós veszteséget mutatott.

A Helkama Forste hűtőket, fagyasztókat, üveges vitrineket és minibárokat gyártott, valamint országos kereskedelmi-, és szervizhálózatot is kiépített. A finn anyacég a válságban fejlesztett: 2008 májusában jelentette be, hogy Tatára telepíti európai központját és kibővíti a gyáregységet. A vállalat vezetői arra számítottak, hogy fejlesztéseik a nemzetközi sör- és üdítőital gyártók partnereként megerősítik a cég pozícióit - írta korábban az MTI.

A finn családi vállalkozás története 1905-ig nyúlik vissza, amikor Heikki Helkama megnyitotta bicikli és varrógép kereskedését. A hűtőgépgyárat 1961-ben Forste Oy néven alapították. A magyarországi vállalatot 1990 decemberében hozták létre a Fjord Kisszövetkezettel és az Agroker Rt.-vel közösen, a neve Fjord-Forste Hűtőipari Kft.-ről 1992-ben módosult Helkama Forste-re, 1994-től pedig teljesen finn tulajdonba került.