Lakástámogatás: ötödével kevesebb jut

2011.08.29. 07:34

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) becslése szerint szeptembertől 700-800 ezren részesülhetnek majd lakásfenntartási támogatásban. Szeptember 1-jei hatállyal ennek részévé válik a fűtési támogatás is - ismerteti a hétfői Népszabadság.

A napilap korábbi adatai szerint jelenleg közel egymillió család részesül kifejezetten csak szociális gáz- és távhő-ártámogatásban. Ha ehhez hozzáveszik, hogy számos más jogcímen is igényelhető lesz a támogatás, a kormány szándékai ellenére sokan eleshetnek majd a kedvezményektől - hívja fel a figyelmet a Népszabadság.

A támogatásra az önkormányzatok szociális normatívái között az idei költségvetés mintegy 22,5 milliárd forintot biztosít - közölte a Nefmi. A korábbi években csupán az energiatámogatásra évi 100 milliárd forintnyi összeg ment ki. Ráadásul az eddigiekhez képest sokkal több jogcímen nyújtható be az igény. Vezetékes/palackos gáz, távhő, fa, szén, áram vagy bármi más fűtési mód esetén van esély a kedvezményekre. Ezen túlmenően többek között lakbérre, albérletre, közös költségre, csatornahasználati díjra, szemétszállításra, a világításra és vízfogyasztásra is kaphatnak segítséget a rászorulók.

A napilap szerint a kormány úgy fog jóval több lehetséges jogcímen az eddigieknél kevesebb pénzt szétosztani, hogy alapos szűrések lesznek: mostantól az önkormányzatoknak "jövedelmi" mellett "vagyoni" ellenőrzést is kell végezniük az elbírálás előtt.