Ötmillióra bírságolta a CIB-et a PSZÁF

2011.08.31. 14:00

Ötmillió forintra bírságolta a PSZÁF a CIB Bankot, mert a hitelintézet megtagadta az együttműködést a Pénzügyi Békéltető Testülettel. Egyúttal a felügyelet megtiltotta "a súlyosan jogsértő magatartás folytatását" - áll a PSZÁF közleményében.

A törvény szerint a pénzügyi szolgáltatóknak együtt kell működniük a békéltető testülettel, ugyanakkor nem kötelező alávetniük magukat a testület döntésének. Ez az első alkalom, hogy a PSZÁF a békéltető testülettel való kötelező együttműködés elmulasztása miatt sújtott szankcióval egy pénzügyi szervezetet.

A PSZÁF Pénzügyi Békéltető Testületének eljárását a fogyasztók kezdeményezhetik vitás ügyük gyors és ingyenes rendezésére. "Ezt a törvény által biztosított fogyasztói jogot egyik pénzügyi szolgáltató – így a CIB Bank sem – csorbíthatja döntésével. A fogyasztói jogok csorbítását, semmibe vételét jelentő magatartás esetén pedig az azt megvalósító számíthat a PSZÁF szigorú szankciójára" - áll a közleményben.

A békéltető testület egyik tanácsa egy banki ügyfél beadványa nyomán 2011 júliusban tűzött ki meghallgatást. A banknak nyolc napja lett volna arra, hogy írásban nyilatkozzon a fogyasztó igényének jogosságáról, az ügy körülményeiről, a fogyasztói panasz elbírálásának sikertelenségéről, az esetleges egyezségi ajánlatról, továbbá arról, hogy aláveti-e magát a testület határozatának, illetve biztosítsa részvételét a meghallgatáson.

A CIB Bank válaszlevelében közölte, hogy nem nyilatkozik a fogyasztó igényének jogosságáról, az ügy körülményeiről, a fogyasztói panasz elbírálásának sikertelenségéről, nem tesz egyezségi ajánlatot, nem vesz részt a 2011 augusztus 23-ra kitűzött meghallgatáson, és nem veti magát alá a testület határozatának. A bank végül mégis megjelent a meghallgatáson és ott különböző iratokat nyújtott be.

"A törvény azonban azért biztosít 8 napot a válaszirat megküldésére, hogy gyors eljárást tegyen lehetővé a fogyasztó érdekében. Így készülhet fel mind a fogyasztó, mind a PBT eljáró tanácsa a meghallgatásra, melyen a PBT döntést hoz. A CIB Bank magatartásával súlyosan akadályozta az eljáró tanácsot a döntéshozatalban, valamint a fogyasztót jogainak érvényesítésében" - zárul a közlemény.