A tavalyinál is gyengébb volt a balatoni szezon

2011.09.05. 07:59 Módosítva: 2011.09.05. 08:00

Vérmes reményei senkinek sem voltak, de azt kevesen gondolták, hogy a tavalyinál is kevesebb vendéget hoz a Balatonhoz és a Velencei-tóhoz az idei főszezon. Minden idők legspórolósabb nyara volt az idei - mondta a Napi Gazdaságnak egy négycsillagos szálloda vezetője. Nemcsak külföldi, hanem hazai vendégből is kevesebb volt - bár pontos adatok még nincsenek -, a strandokra főleg hűtőtáskás víkendezők érkeztek, akik legfeljebb hideg italt és fagylaltot vettek hozzá a boltban. Az okok között szinte mindenki első helyen említi az általános gazdasági helyzetet, ehhez jött  a magas benzinár és a nyár közepi rossz idő - a kiesést az augusztus 20-a utáni kánikula aligha tudta pótolni.

Behán István, a tavaly megnyílt négycsillagos gárdonyi Vital Hotel Nautis igazgatója szerint a számok magukért beszélnek. Júliusban 10, augusztusban 12 százalékkal kevesebb vendégük volt, mint egy évvel korábban. Azelőtt a 2-3 éjszakás foglalás volt a jellemző, idén sokszor csak egy hétvégi éjszakára érkeztek a lakók.

Sternócky Balázs, a siófoki Hotel Azúr értékesítési és marketingigazgatója szerint az is nagy szó, hogy adataik nem rosszabbak a tavalyinál. A nyári főszezonban ugyan kevesebb külföldi vendégük volt, mint 2010-ben, ám a hazaiak száma nagyjából ugyanannyival nőtt (tíz százalékuk fizetett üdülési csekkel).

A Balaton körül 17 kempinget működtető Balatontourist Zrt. vezérigazgatója, Polgár Tibor elmondta: az időjárás is ludas abban, hogy augusztus végéig mintegy tíz százalékkal kevesebb vendégük volt a tavalyinál. Többen jöttek ugyan Csehországból, Szlovákiából és Lengyelországból, ám a nagy kempingező nemzetek szerényebben képviseltették magukat.

Tovább romlott a Balatoni Hajózási (BH) Zrt. teljesítménye  - közölte Kapócs Ferenc kereskedelmi igazgató -, pedig már tavaly is elég gyenge volt. A személyhajókon az év eddig eltelt részében 8, a kompokon pedig 5 százalékkal volt kisebb a forgalom. Látszik, hogy egyre kevesebb pénzük van az embereknek - tette hozzá a kereskedelmi igazgató -, ráadásul az időjárás is ellenük dolgozott, hiszen a nyaralók sem esőben, sem kánikulában nem ülnek hajóra.

Az idei szezon legnagyobb vesztesei a vendéglő- és büfétulajdonosok - a hévízieket kivéve -, a többség 30-35 százalékos forgalomcsökkenésről beszél. A tehetősebb vendégek a szállodákba, teljes ellátásra érkeznek - mondta el a keszthelyi Magyar Csárda üzemeltetője, Tóth Tamás -, a többiek zöme pedig a boltban vásárol. Talpon maradni csak rendezvényekkel lehet, de ezekért öldöklő verseny zajlik. Az biztos, hogy jövőre jóval kevesebben nyitnak ki.