Drágulhat az iskolai menza

2011.09.08. 07:36

A legtöbb közétkeztetéssel foglalkozó cég szeptember végén egyezik meg az önkormányzatokkal az óvodai és iskolai menük áráról. Idén az élelmiszerárak a tavalyi időszakhoz képest 5 százalékkal emelkedtek, de a menzaételek ára ennél még nagyobb mértékben is nőhet a szigorúbb ÁNTSZ-előírások hatására − mondta a Napi Gazdaságnak Román Péter, a Junior Vendéglátó Zrt. vezérigazgatója.

A közbeszerzési tendereken 90 százalékban az ár a meghatározó, ezért előfordulhat, hogy a forráshiánnyal küzdő önkormányzatok a piaci beszerzési árakhoz képest alacsonyabb szintet képesek elérni a közbeszerzési versennyel, ám ez vagy a minőségre, vagy a cégek működésére lesz negatív hatással.

Mivel az önkormányzatok az ár és nem a minőség alapján kénytelenek dönteni, az ÁNTSZ augusztusi ajánlásai így nem feltétlenül hatékonyak. Román Péter szerint a drasztikus előírások miatt a közétkeztetésben kerülni kellene minden ízfokozó, cukor, só és húskészítmény vagy zsíros tejföl használatát. Ha a szeptemberi közbeszerzési tenderekben valóban ezeket az előírásokat veszik alapul, jelentős drágulásra lehet számítani, amit a chipsadó bevezetése is fokozhat.

Tavaly 4,9 százalékkal nőttek az árak a 2009-es szinthez képest, a kialkudott árat az év közbeni élelmiszerár-emelkedés ellenére is egy évig tartaniuk kellett a cégeknek. Mivel a beszállítók tisztában vannak a közétkeztetéssel foglalkozó társaságok kötöttségeivel, gyakori, hogy két-három hónapig azonos áron adják a termékeket − tájékoztatta a napilapot Ságodi Nándor, az albertirsai székhelyű TS Gastro Kft. ügyvezetője. A zöldségek esetében jóval nagyobb az áringadozás, ebben azonban 2010 szeptembere óta jóval nagyobb a cégek mozgástere, mivel közvetlenül a helyi őstermelőktől, a közbeszerzési eljárást mellőzve vásárolhatnak meg bizonyos termékeket.

A TS Gastro által üzemeltetett konyhákon egy átlagos óvodai menü nyersanyagnormája jelenleg 300 forint, az iskolai menüé 380 forint, de a Junior Zrt.-nél is hasonló árakkal lehet számolni, ennyit kell a szülőknek állniuk az étkeztetés költségeiből. A szolgáltatás díját az önkormányzatok fizetik, mértéke a közbeszerzési szerződéstől függ − nyilatkozta Ságodi Nándor. A Napi által elért cégeknél nincs jelentős tartozása az önkormányzatoknak, a nemrég egész Pest megyei közétkeztetési tevékenységét beszüntetni kényszerülő HunGast Kft. viszont nem volt ilyen szerencsés: a megyeháza mostanáig 1,2 milliárd forint tartozást halmozott fel a cégnél, amely emiatt augusztusban már háromhavi bért és több száz millió forint értékű beszállítói és közüzemi számlát hagyott kifizetetlenül.