2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Lecsapott a GVH az irodaszeresekre

2011.09.13. 07:27

Kartellgyanú miatt irodaszer-kereskedőkkel szemben indított eljárást szeptember 6-án a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), első lépésként egyes vállalkozások székhelyén helyszíni szemlét tartott.

Az eljárást a Budapiért Kereskedelmi Zrt., az APIS Irodaszer Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., az I-com Iroda - Kommunikációereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Barát Papír Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Papírbázis Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., az ITV Albatech Irodagéptechnikai Kft., a Papirosz Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Papír-pont Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Regal Nyomdaipari és Kereskedelmi Kft. és a Medi-Print Nyomdatechnikai és Egészségügyi Szolgáltató Kft. ellen indította meg a hivatal.

A GVH közleménye szerint a rendelkezésére álló adatok alapján feltehető, hogy a Budapiért és az APIS, valamint a velük üzleti kapcsolatban álló kiemelt partnereik 2008-tól napjainkig háromoldalú együttműködési megállapodásokat kötöttek.

Valószínűsíthetően rendszeresen egyeztették a piaci részesedésüket és az árazási, a kedvezmény- és a marketingpolitikájukat. Az egymás tudomására jutott piaci információk hozzájárulhattak a vállalkozások közötti verseny csökkentéséhez és kontrollálásához.

A versenyhivatali eljárás kiterjed a 2008-tól napjainkig kiírt közbeszerzési, illetve egyéb beszerzési eljárásokban tanúsított magatartásokra is.  A GVH gyanúja szerint az eljárás alá vont vállalkozások feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.