Nem várnak kamatváltozást az elemzők

2011.09.16. 14:55

A jegybanki alapkamat 6,00 százalékos szinten tartását várja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának soron következő ülésétől az elemzők többsége, derül ki a Reuters hírügynökség lefrisebb felméréséből.

A megkérdezett 25 elemző mindegyike úgy gondolta, hogy nem változik az alapkamat. Ezzel a hetedik hónapja változatlan szinten maradna az irányadó kamatráta, ami január 25-e óta 6,00 százalékon áll.

A megkérdezettek visszavágták az idei és a jövő évi GDP bővülésre adott prognózisaikat. A konszenzus szerint idén 2 százalék helyett 1,55 százalékos GDP bővülés lesz, jövőre pedig a korábban várt 2,4 százalék helyett csak 1,9 százalékkal nőhet a gazdaság. (A kormány nemrég 2 százalékra módosította az idei és a jövő évi növekedési várakozását.)

A megkérdezetettek válaszai alapján számított átlagos éves infláció 3,9 százalék lesz, ami nem különbözik lényegesen a korábban közölt 3,8 százalékos átlagtól. A pénzromlás üteme decemberre 3,5 százalék lehet. Az elemzők a jövő évi inflációs várakozásaikon is módosítottak: a ráta 3,3 százalék lehet az eddigi 3,2 százalékos előrejelzés helyett.