Az MNB már másfél éve jelezte az idei várható eredményét

2011.10.14. 17:06
Bár Orbán Viktor kormányfő egy ma reggeli rádióinterjúban azt sugallta, hogy a Magyar Nemzeti Bank csak most "állt elő" az idei várható működési eredménye miatti veszteségtérítés igényével, a jegybank délutáni közleménye azt hangsúlyozza: már másfél éve időről-időre tájékoztatta a kormányt és a nyilvánosságot erről. Legutóbb Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke a 2012-es költségvetést véleményező anyagban is felhívta a kormány figyelmét arra, hogy a jövő évi büdzséből hiányzik a jegybank idei évre várható vesztesége miatti állami tartalékfeltöltési kötelezettség kerete.

A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény szerint az MNB tőkeellátottságának biztosítása érdekében az államnak az MNB tőkehelyzetét évente rendeznie kell. Amennyiben egy adott évben vesztesége keletkezik a jegybanknak, és az meghaladja az előző évekbeli nyereség alapján felhalmozott eredménytartalékot, akkor a költségvetés a különbséget a tárgyévet követő évben téríti meg.

Ez növeli az államadósságot és a költségvetési hiányt. A 2010-es 41,6 milliárd forintos veszteségre az MNB 75 milliárd forintos eredménytartaléka fedezetet nyújtott, így emiatt a költségvetésnek térítési kötelezettsége nem keletkezett.

A Költségvetési Tanács friss jelzése szerint hiányzik a jegybank idei évre várható vesztesége (120 milliárd forint) miatti állami tartalékfeltöltési kötelezettség kerete (mintegy 95 milliárd forint) a 2012-es büdzséből.

Orbán a Kossuth Rádió ma reggeli adásában úgy fogalmazott, hogy bár előkerülhetnek gazdaságtervezési nehézségek, de ezek sem billenthetik ki céljaiból a kormányt. Példaként említette a 250 milliárd forintos áfa-visszatérítést és azt, hogy "a Magyar Nemzeti Bank előállt azzal az igénnyel - amit most vizsgáltatok, hogy egyáltalán megértsem, miről is van szó -, hogy neki több mint 100 milliárd forint vesztesége van, amit az emberekkel akar pótoltatni".

Ezzel kapcsolatban az MNB délután közleményt adott ki, amelyben azt hangsúlyozta, hogy "A jegybank 2011-es várható eredményéről - amely hatással lehet a 2012-es költségvetésre - 2010 elejétől negyedévente közölt nyilvános előrejelzést a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB ezzel párhuzamosan évente elkészíti 5 éves előrejelzését is, ebben már 2010 augusztusában szerepelt a 2011-es várható eredmény."

A közlemény szerint "A jegybank a Nemzetgazdasági Minisztériumnak 2011. május 5-én küldte el a rendszeres negyedéves jegybanki eredmény elemzését, mely tartalmazta az MNB várható 2011-es eredményét is. A Magyar Nemzeti Bank 2011. július 13-án publikált "Elemzés az államháztartásról" című kiadványa ugyancsak közölt előrejelzést a 2011-es várható eredményről és az azzal kapcsolatos várható kiadásokról."

"A legutóbbi prognózist az MNB 2011. augusztus 16-án küldte meg a Nemzetgazdasági Minisztérium részére "Adatszolgáltatás a Nemzetgazdasági Minisztérium részére az MNB 2011-től 2015-ig évi várható eredményéről" címmel. A Magyar Nemzeti Bank negyedévente - legutóbb 2011. szeptember 22-én - a honlapján is nyilvánosságra hozza eredményprognózisát."

Az MNB közleménye hangsúlyozza, hogy "az MNB eredményét meghatározó folyamatok változása miatt a jegybank szakértői rendszeresen frissítik előrejelzésüket. A negatív eredmény a legfrissebb számítások alapján várhatóan kevesebb lesz a legutóbbi prognózisnál. A jegybank eredményét az MNB mérleg összetétele mellett elsősorban az euro-forint árfolyam, illetve az euro és forint kamatok közötti különbség határozza meg." Fontos azt is hangsúlyozni, hogy ezen folyamatok miatt a jegybank eredménye nem használható a jegybanki működés sikerességének mérőszámaként.