Egyre lassabban fizetnek a magyar cégek

2011.10.18. 13:49

Az európai gazdaság közeljövőjét illetően pesszimista Johan Wall, a kontinens legnagyobb üzleti céginformációs szolgáltatójának számító Bisnode-csoport vezérigazgatója. A Magyarországon többek között a Dun&Bradstreet, PartnerControll.hu és HBI márkát is magában foglaló cégcsoport vezetője budapesti látogatásán bejelentette: a csoport a vevői kockázatkezelést támogató, valamint az exportot serkentő új megoldásokkal, márkákkal jelenik meg a piacon a jövő év első felében.

Keleti József, a Bisnode Magyarország országigazgatója kifejtette, hogy miközben a skandináv államokban minden új vállalkozás egy céginformációs partnert választva csökkenti üzleti kockázatát, nálunk mindössze 4-5 százalékuk teszi ezt korszerű eszközök alkalmazásával. A hazai helyzetet jelzi az is, hogy az itt bejegyzett 565 ezer vállalkozás mindössze 8 százaléka rendelkezik 100 milliónál nagyobb árbevétellel, így a mikro és kisvállalkozások országa vagyunk.

Johan Wall arról is beszélt, nagyon bizonytalan időket élünk, a számtalan makrogazdasági akadállyal küzdő európai gazdaság jövőjét illetően. A hozzájuk érkező információk ugyanakkor azt mutatják, hogy akadnak olyan országok és iparágak, amelyek most is jól teljesítenek. A vezérigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a válságból fakadó bizonytalanság új lehetőségeket is rejt.

Ami a magyar gazdaság helyzetét illeti, Keleti József a hozzájuk beérkező céginformációk alapján azt mondta: a rövid távú kilátások elég borúsak. Ezt tükrözi a cégek fizetési hajlandósága és képessége is: miközben 55 százalékuk stabilan az átlagosan 30 napos határidőn belül fizet, a késve fizető 45 százalék – a határidőn túl 22 napos átlagos csúszáshoz képest is –, egyre nagyobb csúszásokkal egyenlíti ki számláit, olvasható a cég közelményében.

A stockholmi központú, a kontinens tizenhét országban csaknem nyolcvan vállalkozással jelen lévő Bisnode csoport az üzleti információk feldolgozásával, rendszerezésével, majd ezek alapján a halasztott fizetések jóváhagyásával kapcsolatos vevői kockázatkezelési, növekedést támogató üzleti információs megoldásokat nyújt. Tavalyi árbevétele 500 millió euró volt, ennek 7 százaléka származott a közép-kelet-európai régióból.