Drágább lehet a dízel, mint a benzin

2011.10.22. 18:22
A benzin ára csökkent, a dízelé emelkedett az elmúlt héten a nemzetközi jegyzésekben, így könnyen lehet, hogy szerdán csak dízel ára emelkedik itthon. A jelenlegi, 398 és 395 forintos árak is történelmi csúcsot jelentenek, de az egymás közötti sorrend fordulhat.

Megtorpant a héten a lendület az olajpiacon, a befektetők a hétvégi EU csúcs előtt inkább kivárásra játszottak. A Brent árfolyama azonban magas szinteken stabilizálódott, így a múlt heti átlagos árfolyamhoz képest kisebb emelkedést mutatott.

Az elmúlt egy hetet nézve a gázolaj dollárban mért átlagos jegyzésára 2,2%-kal került feljebb, a benzin ára azonban 1,7 százalékkal csökkent.

A forint árfolyama az elbizonytalanodó befektetői környezetben ismét gyengült a dollárhoz képest (azaz a múlt heti 213,4-es átlagár után az utóbbi napokban 216,2-es átlagos érték alakult ki). A benzin hazai fizetőeszközben mért átlagára így 0,4%-os csökkenést, a gázolajé viszont 3,6%-os emelkedést mutat.

Az árelmozdulásokat látva nagy valószínűség szerint szerdától tovább (újabb csúcsra) emelkedik majd a gázolaj ára, a benzin esetében azonban az ár szinten tartására van legnagyobb esély. Mindezek hatására az autósok ismét drágábban tankolhatják majd a dízelt, mint a benzint.

Legutóbb szerdán emelkedett az üzemanyagok ára, bruttó 2 forinttal a benzin, 3 forinttal a gázolaj ára. Az emeléssel a benzin átlagára 398 forintra, a gázolajé 395 forintra nőtt, ez mindkettő esetében történelmi csúcsot jelent.