Tarthatja az MNB az alapkamatot

2011.10.25. 08:10 Módosítva: 2011.10.25. 08:11
Előzmény (1)

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa ma kamatdöntő ülést tart, az elemzők szinte egyhangúlag a jegybanki alapkamat 6 százalékos tartására számítanak.

A 6,00 százalékos alapkamat tartása várható a magyar jegybank (MNB) monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülésén, ám a világgazdasági kondíciókkal kapcsolatos "kivételes mértékű" bizonytalanságok és az euróövezeti válság miatt "a meglepetés sem kizárható" - vélekedtek az MTI-nek adott pénteki előrejelzésükben londoni felzárkózó piaci elemzők. Az MNB-kamatemelés azonban korántsem konszenzusos várakozás a Cityben.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó térségi szakértői pénteken közölték: továbbra is arra számítanak, hogy a monetáris testület tagjainak többsége az alapkamat változatlanul hagyására szavaz a keddi ülésen.

Azonban növekszik az euróövezeti járványkockázat, emellett az MNB emelte inflációs előrejelzését, és a ház szerint mindezek alapján legalábbis "heves vita" várható arról, hogy nem kellene-e kamatot emelni.

Egy másik nagy londoni befektetési bankcsoport, a Barclays Capital felzárkózó piaci elemzői ugyanakkor közölték pénteki előrejelzésükben, hogy amikor a minap Budapesten tárgyaltak, az MNB illetékeseinek határozottan az volt az álláspontjuk, hogy a forint jelenlegi gyengesége "nem jelenti 2008 októberének megismétlődését".

A Reuters által megkérdezett budapesti elemzők egyhangúlag a jegybanki alapkamat 6 százalékos szinten tartására számítanak a monetáris tanács keddi kamatdöntő ülésén. A 23 elemző többsége véli úgy, hogy az alapkamat az év végéig sem változik, hárman azonban nagyobb esélyt látnak 50 bázispontos emelésre, és volt egy előrejelzés 50 bázispontos enyhítésre is. A konszenzus szerint a jelenlegi kamatszint marad érvényben 2012 végéig is, de van előrejelzés 5,5 és 7 százalékos jövő év végi alapkamatra is.