Jön a korlátok nélküli helyi adózás?

2011.10.26. 21:35
A települési adók esetében szinte minden jogszabályi korlátot kivenne a jövő évi adótörvényekre vonatkozó kormányzati javaslatból a fideszes Rogán Antal. A politikus múlt heti, Lázár János frakcióvezetővel közösen tartott sajtótájékoztatóján már utalt arra, hogy véleményük szerint az önkormányzatok adókivetési szabadságát nem szabad korlátozni.

Az adótörvényekhez szerdán beterjesztett módosító javaslatával Rogán Antal indítványozza, vegyék ki az előterjesztésből, hogy a helyi építmény- és telekadó maximális mértéke a forgalmi érték 3 százaléka lehet, ugyanakkor a fideszes politikus a nemzetgazdasági miniszter jóváhagyásához kötné a 20 százaléknál nagyobb mértékű adóemelést.

Emellett a javaslat - indoklása szerint - a települési adók esetében szinte minden, az önkormányzatok adóztatási szabadságát akadályozó törvényi korlátot törölne az előterjesztésből. Így hatályon kívül helyezné a törvényi telekadómentességeket, és megszüntetné azt korlátozást is, amely szerint a települési adó csökkenti az iparűzési adó összegét.

Múlt pénteken Lázár János sajtótájékoztatóján azt mondta: az állam feladata eldönteni, hogy milyen adókat akar beszedni, ezen felül a helyhatóságoknak maguknak kell határozniuk arról, hogy milyen és mekkora mértékű adókat vetnek ki. "Nem korlátozni kell, hogy mennyi és milyen adót szedhet be egy önkormányzat, hanem ki kell nyitni a lehetőséget" - fogalmazott akkor, kérdésre válaszolva megjegyezve, hogy az így kivetett adókból származó bevételeknek teljes egészében a település költségvetésébe kell kerülniük.

Rogán Antal akkor azt mondta, nem látja értelmét annak, hogy törvényben határozzák meg a települési adók maximális mértékét. Már csak azért sem - tette hozzá -, mert a legfeljebb 3 százalékos építményadó egyes vidéki városokban azt eredményezné, hogy a nagykereskedelmi áruházláncoknak a jelenleg négyzetméter alapon meghatározott összegnél kevesebbet kellene fizetniük.

A fideszes politikus további módosító indítványainak egyikében egy új jogintézményre, a bizonytalan adójogi helyzet bejelentésére vonatkozó szabályokat állapítana meg. Véleménye szerint ez lehetőséget teremtene a jóhiszemű adózóknak arra, hogy az adókötelezettségeik esetleges megsértéséhez kapcsolódó egyes jogkövetkezmények - így az adóbírság és a mulasztási bírság - alól mentesüljenek.

Ha jövőre a forgalmi érték három százalékára emelkedhet a települések által kivetett ingatlanadó, egy 10 milliós lakás adója így akár évi 300 000 forint is lehet. A szakértő szerint az önkormányzatok többsége valószínűleg nem vezeti be ezt az adót, vagy a 3 százalékosnál kisebb mértéket állapít meg. Ha sok település él vele, az lejtőre küldheti az árakat, mert sokan próbálnának megszabadulni a lakásuktól. Elemzésünket itt olvashatják>>>