Hatalmasat bukott az Erste Magyarországon

2011.10.28. 10:46 Módosítva: 2011.10.28. 10:47

Az Erste Group – rendkívüli tételek miatt – 973 millió eurós konszolidált nettó veszteséget könyvelt el a januártól szeptemberig terjedő időszakban, az előző év hasonló időszakában még 633,8 millió euró nyereséget ért el a bankcsoport.

A goodwill

A goodwill a vállalat eszközeinek nettó értéke és a piaci értéke közötti különbség. A különbséget amortizációs költségként el lehet számolni. A negatív goodwill a piaci érték és a részesedés beszerzési értékének a különbsége, amely a vagyonmérlegben az eszköz oldalon csökkentő tényezőként jelenik meg.

A rendkívüli tételek közé sorolták egyebek mellett a goodwill-leírást Magyarországon és Romániában, a további kockázati céltartalék képzését Magyarországon, valamint a CDS-portfolió piaci átértékeléséből származó kiadásokat. A magyarországi Erste Bank anyavállalatának közlése szerint 140,2 millió eurót fizettek be banki különadóként Magyarországon és Ausztriában. A bankház a szeptember végi 5,2 milliárd euróról 0,3 milliárd euróra csökkentette CDS-portfolió kitettségét.

Az Erste október elején jelentette be: 700-800 milliós veszteségre számít 2011-ben, többek között az euróövezeti adósságválsághoz, illetve a magyarországi devizatörlesztésekhez kapcsolódó leírások miatt. Az első kilenc hónapban a nettó kamatbevétel 0,9 százalékkal 4,134 milliárd euróra nőtt az előző év hasonló időszaki 4,095 milliárd eurót követően. A nettó jutalékbevétel ugyanakkor 1,3 százalékkal 1,352 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 1,37 milliárd euróhoz képest.

Az Erste nettó kereskedési eredménye 37,4 millió euró lett az év első kilenc hónapjában; a CDS-állomány volatilitásából következő súlyosan negatív hatások nyomán az előző év hasonló időszakában jelentkező 290,4 millió euróról 87,1 százalékkal esett vissza. A magyarországi lakossági, valamint kis- és középvállalati üzletágban az Erste Bank 525,6 millió euró adózás előtti veszteséget, illetve 532 millió euró nettó veszteséget termelt.

A  nettó kamatbevétel a 2010 első kilenc havi 287,7 millió euróról 15,4 millió euróval, azaz 5,3 százalékkal (a devizahatásokkal korrigált számok szerint 3,8 százalékkal) 303,1 millió euróra nőtt a januártól szeptemberig terjedő időszakban. A nettó kereskedési eredmény 27 százalékkal (a devizahatásokkal korrigáltan 28,1 százalékkal), azaz 5,2 millió euróval esett vissza, 19,4 millió euró helyett 14,2 millió euró volt, elsősorban a svájci frank hitelnyújtás megszűnése miatt.

Az Erste Lakás-takarékpénztár Zrt. létrehozása miatt a vizsgált időszakban 5,4 millió eurós költségnövekedés jelentkezett, a pénzintézet költségei 3,5 százalékkal 158,1 millió euróra nőttek. Az üzemi eredmény az év első kilenc hónapjában 2,2 százalékkal, azaz 5,0 millió euróval javult, ennek következtében az előző év hasonló időszakában elért 228,0 millió euró után 233,0 millió euró volt - tájékoztatott az Erste Group.

A bankcsoport az egy évvel korábbi 180,0 millió euróról 521,3 millió euróval, 701,3 millió euróra emelte magyarországi kockázati céltartalékait. A devizahitelek végtörlesztéséből származó esetleges veszteségek ellensúlyozására 200 millió euró céltartalékot különített el a társaság. Emellett, a gazdasági kilátásokra és a magyarországi bizonytalan politikai környezetre való tekintettel további 250 millió euró értékű céltartalék létrehozása mellett döntöttek - tájékoztatott az Erste.

Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója a közleményben úgy fogalmazott: "Magyarországon stratégiai felülvizsgálatba kezdtünk a bank átpozícionálása érdekében, hogy a továbbiakban helyi devizában rögzített betétek felhasználásával nyújtsunk forinthiteleket". "Finoman fogalmazva, nem számítunk arra, hogy az elkövetkező néhány évben nagyon nyereséges lesz magyarországi tevékenységünk" - jelentette ki Treichl az eredményeket  ismertető pénteki sajtótájékoztatón.