Milyen hitelből végtörlesszek?

2011.11.04. 10:31 Módosítva: 2011.11.04. 10:49
Magyarországon devizahitelesek százezrei csak egy új hitel segítségével szabadulhatnak a végtörlesztés 180-as árfolyamán a frankhitelétől. A bankok többsége azonban eddig nem rukkolt elő olcsó forinthitelekkel, 10 százalék alatti thm egyetlen banknál van. Mit tegyen, várjon vagy lépjen, és ha lépjen, mi alapján az, aki hitelre cserélné hitelét?

Egy hónap telt el azóta, hogy a devizahitelesek előtt megnyílt a lehetőség a kedvezményes végtörlesztésre. Előzetesen óriási érdeklődést vártak, hogy mekkora volt a devizahitelesek rohama, azt pontos adatok hiányában nehéz megítélni.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint eddig összesen 23 ezren végtörlesztettek. A bankrendszernek ez 33,4 milliárdos veszteséget okozott. Az első három héten egyébként 43 ezren jelezték végtörlesztési szándékukat, ha mind végtörlesztenek is, az 295,7 milliárd forintnyi devizahitel leváltását jelenti, ez a bankoknak összesen 71 milliárd forint további veszteséget okozna. Ez így is azt jelenti, hogy az érintetteknek csak néhány százaléka tudott élni a lehetőséggel.

A tartózkodás egyik fontos oka, hogy nem indult be a bankok között a végtörlesztendő hitel kiváltásához szánt hitelek várt kamatversenye. A devizahitelesek többségének elegendő saját megtakarítás híján forinthitelre van szüksége a kedezményes végtörlesztéshez. A bankok többségénél azonban emelkedtek a kamatok a törvény elfogadása után – ezt többek között azzal magyarázzák, hogy egyre erősebbek a leminősítésünkről szóló pletykák, és hogy emelkednek a magyar kötvényhozamok, ahogy az elemői várakozásokból is kiderül, egyre nagyobb a jegybanki kamatemelés esélye.

Olcsó forinthitelek hiányában viszont előfordulhat, hogy a devizát leváltó forintkölcsön havi részlete magasabb, mint a mostani törlesztő, ami sokakat visszatarthat a végtörlesztéstől. Másfelől sokan kivárnak, december végéig ugyanis megjelenhet a mostani piaci átlagnál kedvezőbb forinthitel-ajánlat.

Nem lehet a thm alapján dönteni

A BankRáció.hu hitel-összehasonlítójának adatai szerint áttörés a kamatok terén eddig nem történt, egyszámjegyű thm-et csak a Volksbank kínál, ez azonban nem érdemi előrelépés, mert a végtörlesztés megjelenése előtt is akadt a piacon ilyen. A táblázat adatai alapján a legkedvezőbb Volksbank mellett a K&H, a Kinizsi Bank, illetve a KDB Bank ajánlata. A kép azonban csalóka, mert a pénzintézetek eltérő feltételekhez kötik a hitelfolyósítást.

Van, ahol csak a saját ügyfelek kapnak végtörlesztéshez kölcsönt, más bankok csak a kintről érkező ügyfeleknek folyósítanak. A bankok különösen kedvelik a magas, nettó 200-250 ezer forint fölötti keresetű prémium ügyfeleket, ezért ők más elbírálás alá esnek. Több pénzintézet adóstárs bevonásához, illetve különböző biztosítások megkötéséhez köti a legolcsóbb hitele folyósítását.

Az alábbi táblázatban egy átlagos, 6,5 millió forintos, 15 éves futamidejű hitel paramétereit gyűjtöttük össze a különböző bankoknál. A Volksbank 10 százalék alatti thm-ű hitelének feltétele között szerepel, hogy tízmilós hitelösszeg fölött kötelező életbiztosítást kötni, 5-10 millió közötti kölcsönnél ettől csak akkor tekint el a bank, ha adóstárs is van, ötmillió forint alatt azonban semmilyen extra kötelezettség nem terheli a hiteleseket. A Kinizsi Bank és a K&H ajánlatánál is vannak kötöttségek, a K&H kedvező hitelét például a bank saját devizahitelesei nem kaphatják meg.

 Bank és hitele  Átlagos törlesztőrészlet (2011-11-02)  THM  Kezdeti költségek (Ft)
Volksbank adósságkezelő "light" Forint kölcsön lakáshitel kiváltására 64 964 Ft 9,35% 50 850 (ebből a bank visszatérít
30 000 Ft-ot)
Kinizsi Bank Átváltó hitel 67 992 Ft 10,38% 115 100
K&H Bank üzleti feltételű forint lakáshitel csak kamattal - gyorsított eljárással* 68 543 Ft 10,33% 12 600
Gránit Bank Piaci Forint hitel lakáshitel kiváltására 69 849 Ft 10,96% 162 600
Erste Bank hitelkiváltási célú lakáshitel 1. kategória 70 022 Ft 10,78% 44 600
FHB Optimum Kiváltó Hitel HUF alapon 70 188 Ft 11,07% 139 100 (ebből a bank visszatérít
29 000 Ft-ot)
KDB Bank Forint "Biztonsági Öv" hitel 70 248 Ft 10,82% 57 300
Mohácsi Takarék Bank Takarék Classic Deviza végtörlesztő hitel 70 248 Ft 10,98% 115 100
Banco Popolare Forint kölcsön lakáscélú hitel kiváltására 71 328 Ft 11,24% 109 800
MKB Horizont Plusz Magánhitel - közepes ügyfélminősítéssel 72 254 Ft 11,55% 110 100
Raiffeisen Otthonvédelmi hitel lakáshitel kiváltására 75 478 Ft 12,18% 54 775
OTP Tudatos Lakáshitel 78 196 Ft 13,63% 116 000
AEGON Végtörlesztő kölcsön Kiemelt jövedelem kategóriában 74 492 Ft 11,87% 43 850

* Kizárólag más hitelintézetnél fennálló deviza alapú (CHF, EUR, JPY) lakáscélú jelzáloghitel rögzített árfolyamon történő kiváltására vehető igénybe.

Forrás: BankRáció.hu

K&H: számlanyitás és biztosítás

A K&H-nál új terméket vezettek be, amely kizárólag a más banknál meglévő devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésére használható, kedvezőnek számító 10,33 százalékos thm-mel. A banknál nem emelkedtek a jegybanki alapkamathoz kötött kamatfelárak, és az eddigi akcióik is maradtak változatlanul, tehát a november 30-ig befogadott igénylések esetében nem kell fizetni induló költségeket (szerződéskötési díj, kezelési költség, tulajdoni lap lekérés/Takarnet díja, értékbecslés díja).

A díjak elengedésének azonban feltétele is van: az ügyfélnek K&H Zéró számlacsomagot kell nyitnia, valamint K&H Fészek otthonbiztosítást kell kötnie, ezek drágítják a devizahitel kiváltását.

A Kinizsi Bank október elején jelentkezett az Átváltó hitelnek nevezett konstrukcióval. Ezt saját és más bankok ügyfeleinek is kínálják, saját ügyfeleiknek azonban a 25 ezer forintos értékbecslési díjat elengedik, a 10,38 százalékos thm az egyik legkedvezőbbnek számít.

Jövedelem és hitelfedezet

Két hete igényelhető az Aegon Végtörlesztő kölcsön nevű terméke. Egyedi, más bankoknál nem tapasztalható elem a hirdetményben, hogy a hitelkamat a fedezet értékének, illetve az igényelt kölcsön hányadosának függvényében változik.

A kamat nagysága attól is függ, hogy az igénylőnek mekkora a jövedelme, az általunk kalkulált hitelere 11,87 százalékos hiteldíjmutatót kell megfizetni. Kemény korlátnak tekinthető az a megkötés, hogy csak az tud 8 millió forintnál kisebb hitelt felvenni, aki fizetése alapján az úgynevezett „kiemelt jövedelem" kategóriába kerül. Ugyanakkor kamatkedvezményt kaphat az, aki a végtörlesztő kölcsönhöz életbiztosítást vagy vagyonbiztosítást köt, vagy Aegon befektetési alapba fektet. A kedvezmény 0,2-0,3 százalék lehet.

Megszűnt akciók

Az OTP még október elején emelt a kamatain, átlagosan 1,5 százalékot, azóta nem változtak a feltételek. A bank átlagosan 13,5 százalékos, a konkrét példára vetítve azonban ennél is nagyobb, 13,63 százalékos thm jött ki.

A Raiffeisen Otthonvédelmi hitel néven indított új terméket, melyet kizárólag a banknál meglévő devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésére lehet használni. Korábbi hiteleikhez képest jelentős, 1-2 százalék közötti kamatemelés mellett döntöttek – köztük a korábban hitelkiváltásra alkalmas Egyetlen hitel esetében is, ezt más bankok ügyfelei is megkaphatják –, emellett pedig néhány akciós díjvisszatérítést (ügyvédi és közjegyzői) is megszüntettek.

  • Deviza:
  • Fennálló tőketartozás devizában:
  • Piaci árfolyam:
  • Tőketartozás forintban:
  • Tőketartozás rögzített árfolyamon:
  • Végtörlesztés tőkenyeresége:
  • Hátralévő futamidő (év):
  • THM deviza (%):
  • THM forint (%):
  • Törlesztőrészlet most:
  • Törlesztőrészlet új forinthitellel:
  • Havi törlesztőrészlet változás:

Az MKB Bank október 6-tól kínálja a végtörlesztésre is alkalmas Horizont Plusz Magánhitelt. A kamat azonban ennél a banknál is magasnak mondható, a teljes hiteldíjmutató a példában szereplő feltételekkel 11,55 százalék. (A magasabb jövedelmű, megbízható adósok kedvezményt kaphatnak.)

Az FHB legutóbb a héten módosított a hirdetményén (a 6 havi BUBOR értéke változott 6,11 százalékról 6,19 százalékra ), a THM ezzel 11,07 százalékra emelkedett. A pénzintézet korábban a végtörlesztésre alkalmas Kiváltó hitel folyósítási jutalékára vonatkozó díjelengedést szűntette meg, amit egyébként korábban is csak a bank saját ügyfelei kaphattak meg.

11 százalék körül a legkisebbek

A Mohács Takarék Banknál a rögzített árfolyamon történő végtörlesztésére a Classic hitel alkalmas, átlagosnak mondható közel 11 százalékos THM-mel. A takaréknál nincs semmiféle megkötés, egyaránt adnak ilyen hiteleket saját ügyfeleknek és más banknál lévő devizahitelek végtörlesztésére is.

A Banco Popolare október közepén indított akciót, ennek keretében a folyósítási jutalék felét elengedik. Az akció feltétele, hogy az ügyfél rendszeres havi jövedelme a banknál vezetett számlára érkezzen, amely számlához bankkártyát és netbank szolgáltatást is igényélni kell. A thm itt 11,24 százalék.

A Demján Sándor nevével fémjelzett Gránit Bank 10,96 százalékos végtörlesztő kölcsönével szintén a középmezőnybe tartozik. A rendszeres havi jövedelmüket hozzájuk utaló ügyfelek kamatkedvezményt kaphatnak, az ajánlat további feltétele itt is a bankkártya és a netbak szolgáltatás igénylése.

Mikor kell lépni?

Érdemes még várni körülbelül két hetet, amíg a bankoknál lenyugszik a helyzet és kialakulnak azok a végleges hitelek, amelyek végtörlesztésre alkalmasak és versenyképesek – javasolja Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Első körben a bankszámlakivonatokra lesz minden igénylőnek szüksége (az utolsó 6-12 hónapról), illetve a kiváltandó hitel egyenlegértesítőjére, ami tartalmazza az aktuális tartozást is. Utóbbit javasolt mihamarabb kikérni, a jelenlegi banki gyakorlat szerint ugyanis ez akár két hétig is elhúzódhat, mondta a hitelszakértő.