Túlfeszített a 2012-es költségvetés?

2011.11.04. 07:33 Módosítva: 2011.11.04. 07:34

Több szempontból kétséges a 2012-es költségvetési törvényjavaslat alapjául szolgáló makrogazdasági pálya belső összhangja: valószínű, hogy a kormányzati kiadások jelentős csökkentése miatt a tervezettnél nagyobb lesz a közösségi fogyasztás visszaesése és ezzel együtt csökken a GDP 1,5 százalékra belőtt növekedési üteme is − állapította meg Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet (KFIB) legújabb elemzésében, amelyet a kozoskassza.hu oldalon publikáltak.

Az analízis szerint kedvezőtlen jelenség, hogy már a költségvetési tervezés fázisában "foglalt" a kormányzati rendkívüli intézkedések elnevezést viselő általános tartalék jelentős része: a közlekedési vállalatok (elsősorban a Malév Zrt., de esetleg a MÁV Zrt. és a BKV Zrt.) feltőkésítése, valamint a forint gyengülése miatt jelentkező kiadási többletek már most előreláthatóan szükségessé teszik a tartalék felhasználását.

A KFIB arra jutott, hogy a büdzsét igencsak próbára tennék a váratlan gazdasági események. Amennyiben 2012-ben a külpiacok kerülnek recesszió közeli helyzetbe vagy a belföldi felhasználás esik vissza a GDP egy százalékpontjával, akkor ennek költségvetési hatása nem haladja meg a néhány tízmilliárd forintot. Ugyanakkor már ilyen kis eltérések is az alappályától komoly kiigazítást tesznek szükségessé 2013-tól.