Új intézkedésekkel állt elő a kormány

2011.11.09. 09:33
Miközben egyre valószínűbb, hogy a kormány módosítja a jövő évi gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát (amelyre a költségvetés is épül), addig újabb intézkedések végrehajtásáról döntött a 2012-re tervezett 2,5 százalékos hiánycél tartása érdekében. A Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányhatározat szerint ugyanis feladat- és intézmény-felülvizsgálati programot indít a kormány. Ezzel egyrészt erősebb kontrollt akar gyakorolni a költségvetés kiadási oldalára, másrészt feladatoktól akar megszabadulni, ami akár 100 milliárd forintos megtakarítást is jelenthet.

A közlönyben megjelent kormányhatározat további feladatokat ír elő a jövőre tervezett hiánycél tartása érdekében és külön kiemeli, hogy ezek az intézkedések az október 13-i kormányhatározatban foglalt intézkedéseken túl értendők.

Emlékezetes, alig egy hónappal ezelőtt a kormány előírta a minisztériumoknak, hogy dolgozzák ki a költségvetési előirányzataik teljesítéséhez szükséges intézkedési terveiket. A minisztériumok ezekkel október végére el is készültek. Az intézkedést a Nemzetgazdasági Minisztérium azzal magyarázta, hogy ezek az intézkedési kötelezettségek biztosítják azt, hogy a majdan elfogadott költségvetés ne csak egy számtenger legyen.

A keddi Magyar Közlönyben megjelent határozatban szereplő intézkedések tehát ezen felül értendők. Ennek keretében "szervezeti és feladatellátási felülvizsgálati programot indít el a kormány az államháztartás központi alrendszerében a költségvetési szervek, és a többségi állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek vonatkozásában egyaránt". A kormányhatározat előírja, hogy holnapig álljanak fel a munkabizottságok, amelyek kezelik a felülvizsgálat folyamatát.

A kormányhatározatból világosan kiolvasható, hogy ezekkel az intézkedésekkel a kormány a jövő évi hiánycélt akarja bebiztosítani, így például az intézményekben fel kell tárni a saját bevételek szerzésének lehetőségét, szűk mozgásteret kell előírni a minisztériumokhoz tartozó intézmények számára. A kormány ugyanis elvárja, hogy a minisztérium képes legyen hatással lenni az intézmények költségvetésének végrehajtására és kontrollálni tudja azt.

A felülvizsgálat keretében ki kell térni az intézmények megszüntetésének, összevonásának lehetőségére, méretének csökkentésére, valamint "a többségi állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek költségvetési szervvé történő átalakítására".

"Az ellátott feladatok közfeladattá minősítésének indokoltságát" is vizsgálni kell a mostani határozat értelmében. Ez az utolsóként felsorolt feladat azt vetíti előre, hogy a kormány bizonyos feladatok leadását tervezi jövőre, hogy így tehermentesítse a költségvetést. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Nemzetgazdasági Minisztérium legfrissebb angol nyelvű anyaga már ígéretet tett arra, hogy az állami feladatok csökkentéséből és eltörléséből 109,6 milliárd forintot takarít meg.

Az Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározatból az is kiderül, hogy az egyes ágazatokra vonatkozóan részletes ütemtervet írt elő a kormány.

Vagyis a következő hónapokban fény derülhet arra, hogy a jövőben mi nem lesz az állam feladata. A keddi értesülések szerint a kormány tovább ronthatja a jövő évi növekedésre vonatkozó előrejelzését a jelenlegi 1,5 százalékról. A költségvetés szempontjából pedig egyáltalán nem mindegy a jövő évi gazdasági növekedés mértéke, egy komolyabb növekedésbeli eltérés ugyanis jókora pótlólagos intézkedéscsomagot követel meg a hiánycél tartása érdekében.