Michael Buhl az új tőzsdeelnök

2011.11.10. 15:24

A bécsi tőzsde vezérigazgatóját, Michael Buhlt választotta a Budapesti Értéktőzsde új elnökévé az igazgatóság csütörtökön. A BÉT igazgatóságának alelnöke Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója lett, akit újonnan választottak be az igazgatóságba.

A BÉT csütörtökön rendkívüli közgyűlést tartott, amelyen új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagokat választottak. A közgyűlést azért kellett megtartani, mert az előző, szeptember 6-án tartott, szintén rendkívüli közgyűlésen lemondott lemondott tisztéről Cselovszky Róbert, az fb és Patai Mihály, az igazgatóság elnöke

A lemondás oka az volt, hogy az ülésen a BÉT-részvények 68,5 százalékával rendelkező osztrák konzorcium keresztül akarta vinni a BÉT-en 12 éve kiszolgáló MMTS kereskedési rendszer lecserélését a német és a bécsi tőzsdén is használt Xetra-rendszerre, ám ez a magyar tőzsdetagok ellenállásán meghiúsult.

Akkor végül kompromisszum született: a BÉT új üzleti modelljéről egy későbbi közgyűlés dönt, és az új kereskedési rendszer bevezetésével megvárják a NYSE-Deutsche Börse frigy nyomán várhatóan Frankfurtban (és Bécsben) is bekövetkező rendszercserét.