Magyarországon lehet a következő válság

2011.11.11. 09:01

„Magyarországon lehet a következő válság Európában" - írta egy londoni feltörekvő piaci közgazdász a csütörtöki DKJ-aukció után a Wall Street Journal egyik szerkesztőségi blogjában.

A Wall Street Journal MarketBeat című blogjában Mark Gongloff azt írja: „Nagyon unalmas csak Görögország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Írország, Franciaország és Ausztria miatt aggódni. És ne felejtsük el az Egyesült Államokat sem. Van ugyanis még egy ország, amiről talán még nem is hallottak: ez Magyarország".

A cikk írója kiemeli, hogy Magyarország csütörtökön diszkontkincstárjegy aukciót tartott és nem sikerült túl jól, 6,79 százalékos hozam mellett keltek el a magyar papírok. „Ez majdnem annyi, mint amennyiért Olaszország adósodik el 10 évre" - mutat rá a blog.

Az ÁKK 40 milliárd forintnyit hirdetett meg tegnap a 12 hónapos papírból, de csupán 23 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amelyet fillérre pontosan el is fogadott. Két héttel ezelőtt a 40 milliárdos keretre mindössze 22,8 milliárd forintos vételi ajánlat érkezett, amelyből egyetlen fillérnyit sem fogadott el az adósságkezelő.

Az RBC (Royal Bank of Canada) feltörekvő piaci közgazdászának friss kommentárja szerint is "közel van a magyar borulás." Szerinte a magyarországi trendek kezdenek aggasztóak lenni és a dinamika arra utal, hogy az ország hamarosan válságba sodródik. "A gyenge 12 hónapos DKJ-aukció ennek az egyik jele" - véli az RBC stratégája, aki szerint a refinanszírozási kockázatok emelkednek és a finanszírozási költségek is szárnyaltak az elmúlt hónapokban. Úgy vélte: Magyarország ördögi körbe kerülhet.

Az RBC elemzője csütörtöki kommentárjában azt írta, hogy egy leminősítés egyre valószínűbb és rendkívüli események következhetnek be a következő napokban.