Évi nyolcezer alatt lehet kötelezőnk

2011.11.14. 12:56

Hatszázezer felett van azoknak az autósnak a száma, akiknek a legkedvezőbb kötelezős díjajánlata nyolcezer forint alatt van, de lehet, hogy ezt a lehetőséget a többségük elszalasztja, olvasható a Kötelező.hu közleményében.

Ezek az autósok az idén kevésbé mozdulnak meg az átlagosan 25 százalékot elérő, de a tavalyinál már alacsonyabb összegű megtakarításért. Nem számolnak azonban azzal, hogy a baleseti adó az árkülönbségeket, így a megspórolható összeget is várhatóan 30 százalékkal növeli majd.

A piac elérte azt az árszintet, ahol a legjobb ajánlatok között jellemzően évi néhány száz forintos eltérések vannak, és ilyenkor már nagyobb arányban választják az autósok a jobb nevű, vagy korábban már megismert, második-harmadik helyen befutó biztosító ajánlatát. Így az idei kampányban megkötött szerződéseknek végül már csak 10 százaléka esik a legkedvezőbb, nyolcezer forint alatti kategóriába.

„Holott az autósoknak érdemes figyelembe venniük, hogy a bevezetendő baleseti adó az árkülönbségeket, így a megspórolható összeget is várhatóan 30 százalékkal növeli majd” – figyelmeztet Lantos Lóránt, az online biztosítási alkusz vezetője a cég közleményében. Ebben az esetben, ha például valaki a nyolcezer forintos díj helyett marad a jelenlegi tízezer forintos díjnál, nem csupán a biztosítónak fizet kétezer forinttal többet, hanem az állam is hatszáz forinttal többet, háromezer forintnyi adót követel majd tőle.

A vidéki autósok jelentős része akár nagyobb teljesítményű, 70-80 kW-os motorral rendelkező autóval is esélyes alacsony díjra, főleg olyanok, akik az elmúlt öt-tíz évben nem okoztak balesetet. A nyolcezres határ alá budapesti autóval szinte esélytelen bekerülni, a vidéki autósok közül azonban csaknem minden harmadik találhat ilyen olcsó kötelezőt magának. Ennek oka, hogy a vidéki díjak immár közel 40 százalékkal alacsonyabbak a fővárosiaknál.

Az autósoknak szinte minden esetben érdemes az éves díjfizetést választaniuk, mivel az alig féltanknyi üzemanyag árának megfelelő összeg egyösszegű kifizetése további, akár 10-15 százaléknyi megtakarítást is eredményezhet. Ennek az eredménye az is, hogy a kotelezo.hu oldalain a negyedéves díjfizetéssel tarifálóknak csupán 11 százaléka, míg az éves díjfizetést választók 35 százaléka talált magának 8 ezer forintnál olcsóbb ajánlatot.