Orsolya
9 °C
21 °C

Parragh: A pénzügyi világ hajszát folytat Magyarország ellen

2011.11.14. 07:41 Módosítva: 2011.11.14. 08:31

Az ország sokkal jobb helyzetben van, mint amit a világ elismer. A nemzetközi befektetői és pénzügyi világ egy része meg akarja büntetni Magyarországot – nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Magyar Hírlapnak.

A lap hétfői számában megjelent interjúban az elnök úgy fogalmaz: „az ország sokkal jobb helyzetben van és sokkal nagyobbakat lépett, mint amit a világ elismer”. A jövő évi gazdasági kilátásokról, és a kormány 1,5 százalékos növekedési előrejelzéséről azt mondta, hogy a költségvetés tervezete „egy-két százalékos recessziót is elbír, mert akkora tartalék van benne”.

Szerinte az ország negatív megítélését az magyarázza, hogy „a nemzetközi befektetői és pénzügyi világ egy része azonban bosszúra éhes. Meg akarják büntetni Magyarországot (...) Azok, akik az elmúlt másfél év kormányzati döntéseinek a vesztesei”. Fel is sorolja, kikre gondol: „egyes bankok, pénzügyi befektetők, kereskedelmi láncok, energetikai multik”, ezek szerinte „most bajkeverőknek tartanak minket”.

A hitelfelvétel nehézségeivel kapcsolatos újságírói kérdésre a kamarai elnök azt mondta: „máshol sem működnek jól a pénzpiacok. A kormánynak itt be kell avatkoznia”. Az erős, keménykezú megoldásokat támogatta: „Nem lehet odamenni úgy egy bankhoz, hogy légy szíves, fizess többet. Ebben nem hiszek. Itt sok esetben a felgyűrt ingujjra van szükség”.

Az MKIK elnöke a vállalkozásoknak kedvezőtlen lépéseket sorolva az áfaemelést és a minimálbér emelés mértékét említette. Hozzátette, ha lesz kompenzáció az pedig  az amúgy is elviselhetetlen” bürokráciát növeli. Hangsúlyozta: „a magyar vállalkozók egy józan társadalom, pontosan tudják, kicsi a kormány mozgástere. Bizalmat szavaznak a kabinetnek, de vállalkozóként nagyobb hatékonyságot és eredményeket várnak”.

Parragh több ponton kritizálta is a kormányt, amellett, hogy elismerte: a választások előtt megállapodott a kamara és a Fidesz a szükséges gazdaságpolitikai lépésekről. A kritikák között megemlítette, hogy problémás az uniós pénzek felhasználásának volumene, illetve nehezményezte, hogy a kormány eltörölné az evát, amely szerinte „remekül működik”, ezért az MKIK „határozottan kiáll a fenntartása mellett”.

A kötelező kamarai tagság bevezetéséről azt mondta: „a gazdaságban rendet kell tenni, tudni kell, kik a kontárok, és kik a lánctartozás generálói”. Parragh László közölte: évi ötezer forint tagsági díjjal kalkulálnak.