Budapest olcsó, de kényelmetlen

2011.11.16. 12:53
A Globe Shopper City-felmérés szerint a nemzetközi bevásárlóturizmus szempontjából Budapest egyike Európa tíz legközkedveltebb városának. A magyar főváros épp a tizedik lett a listán, de így is megelőzi Milánót, Bécset és Moszkvát. viszont lemarad London, Madrid, Berlin és Párizs mögött.

A közlemény szerint Budapest az „árszínvonal” kategóriájában érte el az egyik legjobb eredményt, a vizsgált városok közül a 6. lett. A magyar főváros kiemelkedő helyezését megalapozta, hogy a kategóriában vizsgált szempontok közül a négycsillagos szállodai szobák árának rangsorában a lista harmadik helyére került, míg az ételek és italok árfekvése terén az első öt város között szerepelt.

Budapest annak ellenére szerepelt jól az árszínvonal kategóriában, hogy a forint nemzetközi valutapiacokon jellemző volatilitása erősen lefelé húzta az eredményt. A másik kedvezőtlen tényező a „kényelem” kategóriában elért gyenge eredmény volt. Itt a 33 vizsgált helyszín közül a 21. helyen áll. A főváros alacsony pontszámot kapott az idegen nyelv használhatósága szempontjából, valamint az üzletek viszonylag rövid nyitva tartása rontott a helyezésen.

A „szállodák és a közlekedés” kategóriában Budapest Prágával osztozik a 11. helyen. Budapest itt nagyrészt a jó minőségű szállodai helyeknek köszönheti jó eredményét. Az elérhető szálláshelyek szerinti rangsorban a város a 4. helyre került, míg a tömegközlekedés minőségét tekintve Budapest több mint tucatnyi más várossal együtt a 6. helyen áll.

Közep- és Kelet-Európát tekintve Budapest egyébként kiemelkedően jól szerepelt. Csak Prága tudta megelőzni egy hellyel (9.), míg Pozsony (23.), Bukarest (24.) és Varsó (28.) jelentősen lemaradt.