Korábban jöhet az eszközkezelő

2011.11.21. 21:46

Az eredetileg tervezettnél korábban, már 2012. január 1-től működne a nemzeti eszközkezelő, mondta Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke hétfőn az MTI-nek a testület ülését követően.

Rogán Antal közölte: módosító csomagot nyújtanak be a Nemzeti Eszközkezelő Társaságról (NET) szóló törvényjavaslathoz.  Jelezte: három érdemi változtatást tartalmaz a bizottsági indítvány. Az egyik szerint a NET korábban kezd működni az eredetileg tervezettnél, mert az eredeti javaslat a kihirdetést követő 60. napon léptette volna hatályba a törvényt, azaz hozzávetőleg februártól működött volt az eszközkezelő, a bizottsági módosító indítvány ezt előbbre hozza 2012. január 1-re.

Egy másik indítvány - fűzte hozzá - szigorítja azt a törvényjavaslatot, amely szerint nem ajánlhat fel ingatlant megvételre a NET-nek az, akinek a nevén másik ingatlan is van, és nem teheti ezt majd meg az sem, akinek a nevén haszonélvezeti jog van. Ezzel a szűkítéssel nem "bújhat ki a hiteladósság" alól az, aki két ingatlannal rendelkezik, de például egyiket átíratja a gyerekek nevére és csak a haszonélvezeti jogot tartja meg. Az eszközkezelő célja a valóban rászorultak megsegítése - hangsúlyozta.

Rogán Antal elmondta még: a bizottság azt is indítványozta, hogy az eszközkezelő csak állami és önkormányzati cégekkel működhessen együtt közbeszerzés nélkül. Erre azért van szükség, mert az ingatlanok vagyonkezelését célszerűbb lenne az önkormányzati vagyonkezelőkkel elvégeztetni, nincs szükség arra, hogy kiépüljön az egész országban egy vagyonkezelő szervezet - tette hozzá.